info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp på bygge i Malmö

Arbetsmiljöverket lade ett stopp mot ett höghusbyge i Malmö. På vissa platser var fallskyddet knappt 40 centimeter högt och byggnadsställningen hade stora brister.

När arbetsmiljöinspektör Ernst Christensen från Arbetsmiljöverket besökte ett höghusbygge i Malmö upptäckte han stora brister i säkerheten.
Mellan byggställningen och fasaden till sjuvåningshuset, som JM bygger, var det ett glapp på en halvmeter. Det saknades även ett skydd längst ner på ställningen, som ska hindra byggnadsarbetarna nere på marken att skadas om någon högre upp tappar ett föremål.

Fallskyddet bara 40 cm högt

Uppe på taket upptäckte Ernst Christensen också stora brister i säkerheten.
– Det ena fallskyddet var bara 30 till 40 centimeter högt och ett annat var så svagt att det knappt gick att luta sig mot, säger han.
Ernst Christensen la ett omedelbart stopp på allt arbete där säkerheten var dålig. Om JM inte rättar till bristerna hotar ett vite på 100 000 kronor.

Granskning uppskjuten

Arbetsmiljöverket håller på med en granskning av säkerheten för ställningsbyggare. Utredningen skulle egentligen vara klar i höstas men har skjutits upp till juni i år. Anledningen till granskningen är det det riskfyllda arbetet som ställningsbyggare gör.
Mellan 2005 och 2009 fick Arbetsmiljöverket in nästan 900 anmälningar om olyckor där ställningar var inblandade, tre av dem hade dödlig utgång.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp på bygge i Malmö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig