info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp och högt vite för jobb utan fallskydd

Arbetsmiljöverket har stoppat takjobb tre till fyra meter upp helt utan fallskydd. Verket la också ett vite på 100 000 kronor mot takföretaget. Orsaken till det höga vitet var att företaget haft brister i skyddet upprepade gånger.

När Arbetsmiljöverket kom till arbetsplatsen Gunnarsö semesterby i Oskarshamn, upptäckte man att det var stor risk för fall. Byggnadsarbetare arbetar där med att lägga om tak på drygt ett 30-tal fritidshus.
-När vi kom till arbetsplatsen var arbetet igång med att byta papptak. Men de hade inga skydd överhuvudtaget, trots att fallhöjden var tre till fyra meter, berättar arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström.
– Vi satte ett omedelbart förbud och stoppade arbetet, eftersom det var risk för allvarliga olyckor.

Förbudet, som riktar sig mot företaget Ostkustens tak, kopplades till ett vite på 100 000 kronor. Det är det högsta som satts i Kalmartrakten, berättar Håkan Lindström.
-Orsaken är att företaget återkommande haft bristfälliga fallskydd.
Det fanns heller ingen arbetsmiljöplan på arbetsplatsen. Byggherre är Oskarshamns kommun, som är skyldig att se till att det finns en sådan plan. Arbetsmiljöverket överväger om det ska leda till en åtalsanmälan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp och högt vite för jobb utan fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig