info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp för tunneljobb i minst tre veckor

Transportbandet som ska föra ut stenmassor ut ur tunneln i Hallandsåsen har rasat. Det kommer ta tre veckor innan bandet är reparerat. - Under den tiden måste vi lägga ner all tunnelbrytning. Det blir helt enkelt stopp under några veckor, säger Pernilla Gustafson, informationsansvarig, på Skanska Vinci.

Transportbandet är totalt nästan tre kilometer långt. Två kilometer av bandet går inne i tunneln och ungefär hälften av den sträckan har rasat.
– Det är den delen av transportbandet som är längst inne i tunneln som har ramlat ner. Vi vet ännu inte varför det kollapsade, säger Pernilla Gustafson.
Det schweiziska bolag som monterat transportbandet är på plats i Hallandsåsen och tillsammans med Skanska Vinci har man kommit fram till en lösning som innebär att upphängningsanordningen av bandet förstärks. Ett arbete som sätts igång omedelbart. De byggnadsarbetare som i vanliga fall arbetar med tunnelbrytningen kommer att hjälpa till med att återställa transportbandet och utföra andra underhållsarbeten.
Tunnelborrmaskinen i Hallandsåsen kan köras i två lägen. Dels i så kallat öppet läge då transportbandet används för att transporteras ut stenen ut ur tunneln, dels i slutet läge då bergmassorna i princip spolas ut genom rör.
– – Vi använder helst transportbandet eftersom det är en metod som är snabbare och billigare, säger Pernilla Gustafson.
När transportbandet rasade hade det endast varit i drift i en vecka. Tidigare under brytningen har tunnelborrmaskinen körts i slutet läge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp för tunneljobb i minst tre veckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig