info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp för djupa dyk i norr

Dykare bör avstå från att dyka på mer än 15 meters djup i landets norra delar. Det rekommenderar Byggnads, eftersom dykarnas säkerhet inte kan garanteras.

Vid en dykolycka på djupt vatten är det bråttom. En skadad dykare måste enligt reglerna få behandling inom fyra timmar. Men nu har Karolinska sjukhuset i Stockholm stängt sin tryckkammare, där man tagit emot skadade dykare. Därför finns nu bara två tryckkammare med jourberedskap i Sverige; i Karlskrona och Göteborg.
– Det kan bli dödsolyckor på grund av detta. Vi kan inte riskera att dykare inte får vård i tid, säger Byggnads ombudsman Willy Hulthén.

Enligt honom betyder stängningen på Karolinska att i stort sett inga jobb norr om Örebro är säkra. Byggnads kräver en förändring hos Socialstyrelsen och facket avråder dykare från att göra jobb där dykledaren inte kan garantera säkerheten. Något enstaka företag har egen tryckkammare eller kan tillfälligt lösa problemet på ett lokalt sjukhus. Men byggverksamheten drabbas hårt. En stor del av arbetena norrut är belägna på djup under 15 meter. Det gäller exempelvis de flesta brofästen till broar på Botniabanan och exempelvis hamnarbeten med ledningsdragning.
Tryckkammaren på Karolinska uppges ha stängts på grund av att den är för gammal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp för djupa dyk i norr

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig