info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stödben misstänkt orsak till kranras

En kranarm till en mobilkran föll över två villor. Övervåningen totalförstördes på den ena villan, medan de boende var hemma. Ett strejkande stödben misstänks vara orsak.

Det var i fredags som olyckan hände i Norby i Uppsala. Mobilkranen användes till att byta takpannor i området och arbetet har pågått i ett par månader. En pall med takpannor skulle lyftas från gatan, över en husrad med villor till nästa husrad. Det var en manöver som gjorts flera gånger tidigare. Men något gick snett och kranen fick övervikt. Ingen människa kom dock till skada

Olyckan utreds nu av både arbetsmiljöinspektionen och polisen.
Enligt inspektionen är den troliga orsaken till olyckan att det högre bakre stödbenet inte var fullt utkört.
– En teori är att det benet inte fälldes fullt ut, för att det kärvat i någon ventil till hydraulsystemet, säger arbetsmiljöinspektör Lars Nordström.
Före olyckan hade kranen flyttats några meter och innan lyftet påbörjades hade han fällt ut stödbenen. Kranföraren har berättat att han trodde att alla fyra stödbenen var ute innan han började lyfta, men ett av dem var alltså bara ute till hälften.

Lars Nordström poängterar att det är viktigt att kranförare lägger in en extra kontroll efter att de fällt ut stödbenen, så att de verkligen fungerar som det var avsett.
Under måndagen inspekterades kranen utan att man hittade några fel och den godkändes för fortsatt körning. Kranägare har beställt ytterligare kontroll av hydraulsystemet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stödben misstänkt orsak till kranras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig