info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stöd till skyddsombud

Facebookgruppen "Support your local skyddsombud" har samlat in drygt 1 500 namnunderskrifter i en protestlista och stöd för skyddsombudet som blivit hemskickat från sin arbetsplats.

– Det är viktigt att visa vårt stöd till skyddsombudet, till Byggettan som driver hans fall och samtidigt protestera mot arbetsgivaren Värmdö Byggentreprenaders agerande, säger Mats Palm, skyddsombud inom Metall och initiativtagare till facebookgruppen ”Support Your local skyddsombud”.
”Protestera mot Värmdö Byggentreprenaders avstängning av sitt skyddsombud” lyder uppmaningen på en protestlista och namninsamling på facebooksgruppens hemsida. Drygt 1 500 personer har hittills undertecknat och bland dem som skrivit under finns fackliga förtroendemän från en rad fackförbund, inom LO, TCO och Saco. Där återfinns riksdagsmän, avtalssekreterare, skyddsombud av olika slag, med flera. På samma sida finns också ett forum för stöd åt Byggettan i avdelningens arbete för skyddsombudet.

Oeniga i förhandlingar

Skyddsombudet, som vill vara anonymt, har i Byggnadsarbetaren berättat att det hela började med att han ställde olika krav på arbetsmiljön. Sedan har en rad händelser inträffat och vid ett möte i november i år blev han hemskickad från arbetsplatsen med full lön. Byggnads uppfattar det som en uppsägning. Frågan om trakasserier mot skyddsombudet har tidigare varit uppe vid såväl lokala som centrala förhandlingar. Förhandlingarna har också rört hindrande av hans möjligheter att utföra arbete som skyddsombud. Men Byggnads och arbetsgivaren, Värmdö Byggentreprenader och dess företrädare Sveriges Byggindustrier har inte kommit överens. Byggnads överväger att driva ärendet till Arbetsdomstolen.
Företaget har genom Sveriges Byggindustrier hävdat att det faktum att han blev hemskickad inte hade att göra med hans uppdrag som skyddsombud, utan att det var arbetskamrater som ville ha bort honom och en kollega.

Skyddsombud viktiga

Mats Palm ser mycket allvarligt på det som hänt.
– Vårt uppdrag som skyddsombud blir allt viktigare, inte minst sedan Arbetsmiljöverket dragit ner på sina resurser. I svåra tider är det svårt att rekrytera skyddsombud och då är det viktigt att de känner sig trygga i sitt uppdrag och att de vet att om något händer har de stöd från sina organisationer. Det är också viktigt att företagen vet att de inte kan göra som de vill, säger han.
Facebookgruppen arbetar med att stötta skyddsombud. Den startade med anledning av ett annat fall med ett skyddsombud inom Byggnads. Det var då ett skyddsombud i Umeå åtalades efter en olycka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stöd till skyddsombud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig