info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stjärtskårans uppgång … och fall? ”Det är det sista man vill visa upp”

Plötsligt luftar det till lite extra, du har inte känt den innan dess men jo fan, där är den. Stjärtskåran. Har kunderna sett min håriga rumpspringa? Och hur kom den egentligen till?

"Myntinkastet" är ett inte helt ovanligt inslag hos manliga yrkesarbetare. Foto: Adobe Stock, Mostphotos

Egentligen handlar det om några centimeter. En smal springa strax efter att ryggen har tagit slut. Men även fast skåran både är kort och oansenlig upplevs den både som genant och motbjudande.

– Ja, för fan. Det är det sista man vill visa upp. Jag böjer och lyfter mycket, men är alltid extremt noga med att byxorna sitter där de ska, säger ”Benke” som jobbar som rivare och tar igen sig i skuggan efter ett långt arbetspass. Enligt honom själv visar han aldrig den genanta delen av sin bak.

Med ett åtdraget skärp ser jag till att de inte hasar ner

– Jag är noga med att brallorna håller sig uppe. Nu är det extra svårt. Jag har rekordbantat och tappat 23 kilo på tolv månader, byxorna är för stora men med ett åtdraget skärp ser jag till att de inte hasar ner, säger han.

Myntinkast, brevlådestjärt, kreditkortsdragare, rörmokarrumpa, sparbössa … Bar stjärt har många namn. Foto Adobe Stock

Många orsaker

Det är dock långt ifrån alla som lyckas lika bra som ”Benke”. Inte minst bland hantverkare ständigt i rörelse.

Det finns flera anledningar till att myntinkast är ett vanligt inslag hos manliga yrkesarbetare.

  • Verktyg tynger ner byxorna.
  • Stretchmaterial i kläder under 2000-talet blev populärt även i yrkeskläder. Byxorna är skönare, men har lättare att glida ner.
  • Många moment inom bygg innefattar manuellt arbete, marklyft och höftböjningar, vilket lätt framkallar synliga stjärtskåror.
  • Och sist men inte minst. Många män vill inte bära sina byxor i midjan, utan i stället ha dem vilande på höfterna.

Det där är ett problem som kommer efter att man fyllt 40, då ser man kreditkortssvepet på alla

När vi pratar med byggjobbare på stan hävdar samtliga att de alltid skyler sina bakre regioner. Kollegorna däremot.

– Att gå runt med brevlådestjärt är ett ålderstecken. Vidrigt är det, och där vill man absolut inte hamna – och det gör jag inte heller. Ser jag någon kollega som visar skåran säger jag till direkt, det är min arbetsmiljö det handlar om, säger Joakim Karlsson, asfaltläggare på Peab Asfalt.

Joakim Karlsson säger till direkt om någon kollega visar för mycket av rumpan.

– Det där är ett problem som kommer efter att man fyllt 40, då ser man kreditkortssvepet på alla, säger flaggvakten Daniel Elia.

– Tyvärr är det vanligt på nästan alla byggen. Jag har en kollega som är 24 år och går runt och visar sparbössan hela dagarna. Själv drar jag upp byxorna eller kalsongerna hela tiden, säger golvläggaren Gogge Ablahad.

→ Läs även: ”Bar över”, kortbrallor och musik på bygget? – så säger företagen

En teknisk fråga

Antika anor … Ett av historiens mest klassiska myntinkast finns på den antika grekiska skulpturen ”Venus från Milo” . Foto: Wikimedia Commons

”Inte jag, men alla andra” verkar alltså vara utgångspunkten. Stämmer det, eller kan det handla om bristande självinsikt? Det tror Sarah Britz, chefredaktör på tidningen Faktum, som för några år sedan skrev en krönika om stjärtskåran i GP och blev överöst med reaktioner.

– Många kände igen sig. Stjärtskåror är som lingon i skogen, de finns där bara man letar. Senast i dag såg jag en skåra på vägen till jobbet.

Vissa, menar Britz, bryr sig helt enkelt inte. Men att det ofta är män som flashar skåran är också en rent teknisk fråga.

– Kvinnor använder knäna när de ska böja sig ner. Män böjer på ryggen och står med baken rakt upp i vädret.

Quickfix? Om hängslen och livrem inte funkar finns flera lösningar. Hållaren till vänster är egentligen framtagen för skjortor, men fungerar lika bra på t-shirts och andra jobbtröjor. Känns kanske lite konstigt på låren i början, men du vänjer dig. (johnhenric.com). Extralånga tröjor kan också funka, eller varför inte gördelshorts?

Ny passform

Inom arbetsklädindustrin jobbas det sedan några år tillbaka med att motverka uppkomsten av myntinkast, bland annat hos Blåkläder. Många av deras senare byxmodeller har numera en helt ny skärning.

– I stället för en rak midja går det upp några centimeter på ryggen. Det här har vi gjort enbart för att man inte ska visa myntinkastet, säger Peter Mönhage, Sverigechef på Blåkläder.

→ Läs även: 60 år i arbetsbrallor – från hängselbyxa till stretch och sport

Kollegan Rose-Marie Näsström, produktutvecklare, fyller i:

– Vi pratar om en upphöjd halvcirkel på fyra, fem centimeter. Det räcker för att täcka den övre delen av baken.

Har det gett någon effekt?
– Oklart, det är tyvärr många gubbar på fältet som bär sina byxor på fel sätt. De sitter för långt ner. Då spelar det ingen roll, då visar de baken ändå, säger Rose-Marie Näsström.

Rose-Marie Näsström är produktutvecklare på Blåkläder och högst medveten om problemet. Foto: Blåkläder

Även om den materiella utvecklingen går framåt är stjärtskåror troligtvis något vi får fortsätta leva med.

– Jag tror inte myntinkastet är på väg att försvinna. Det finns alldeles för många som struntar i det, och många som inte har en aning om att de visar baken. Jag såg ett bara för någon dag sedan, avslutar Rose-Marie Näsström.

→ Läs även: ”En jobbar – resten tittar på” 


Tack gode Gud att jag inte lider av det själv

Åsikterna gick inte isär när vi visade upp en typisk bild av en stjärtskåra.

Joakim Karlsson, asfaltsläggare:
”Fy fan. Det där är en riktig ”brevlådestjärt”. Jag skulle säga att det är vanligast på våra chaufförer, där har vi några som är på dekis och har problem med skåran.”

Daniel Elia, flaggvakt:
”Det är tyvärr standard. Man ser det hela tiden. Tack gode gud så lider jag inte av det själv, jag ser till att brallorna är uppdragna.”

Gogge Ablahad: golvläggare:
”Förut jobbade jag i Örebro, nu är jag i Stockholm. Här är det betydligt fler som visar sparbössan. Det gäller att dra upp byxan och använda skärp.”

Christina Wendel, ”långledig”:
”Usch! Vad är det för fruktansvärt du visar. Jag har aldrig sett något liknande. Ett bälte hade gjort susen är det enda jag kan säga.”

Lova Deliert och Julia Hoffman, studerande:
”En typiskt byggarbetare. Det är inte någon najs vy direkt. Tyvärr ser man det här överallt, minst en gång varannan vecka.”

”Det är nästan alltid män. Det känns som att man borde få en lätt bris i baken om man går runt så där.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stjärtskårans uppgång … och fall? ”Det är det sista man vill visa upp”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig