info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

60 år i arbetsbrallor – Från hängselbyxa till stretch och sport

Från 60-talets bylsiga bomullsbralla till dagens tajta stretchbyxa med massor av specialfickor. Med hjälp av Lene Jul, produktansvarig på Fristads, berättar vi historien om arbetsbyxans utveckling.

1960-talet Tidigare hade många vanliga byxor när de jobbade, men nu börjar arbetsbyxan bli allt vanligare. Fickan på framsidan visar att det börjar anpassas. På 1960-talet har byxorna inte så många fickor och inte så mycket funktion. Byxorna är i bomull, med lös passform. Bylsigheten beror på modet och att det var viktigt att kunna röra sig smidigt i byxorna.

1970-talet Ingen revolutionerande förändring från 1960-talet, men den här byxan är inte lika bylsig i modellen. Man har fortfarande en ganska rymlig passform på 70-talet. Hängselbyxan är populär, eftersom den inte sitter åt kring midjan och ger fler fickor. Tjocka bomullsmaterial är väldigt populära på 70-talet.

1980-talet Nu slår knäfickorna, där man kan stoppa in knäskydd, igenom ordentligt. På den här byxan ser vi betydligt mer funktion än tidigare, med löshängande spikfickor och hammarhållare. Modet är lite tajtare och nu börjar syntetmaterial, som polyester, användas i större skala. Blandmaterial i byxorna slår igenom på 1970- och 1980-talet.

1990-talet Nu ser vi en kraftig utveckling av bomullsbyxan, som går starkt trots konkurrens av nytt material. 1990-talsbyxan har mycket mer funktion än tidigare, bland annat knivknappar på bröstet. Den har också isticksfickor och lösa fickor som hänger. Modetänket är betydligt större, bland annat med kontrastsömmar. Lägg även märke till de smidiga plastspännena som ersätter 70-talets knappspännen.

2000-talet Under 00-talet revolutioneras arbetsbyxan. Tillverkarna jobbar mer med mode, som tvåfärg och kamouflage. Det kommer fler detaljer på spikfickorna, med flera små fack. Mobilfickorna gör entré och benfickor ger ännu fler fack. Man använder numera ett annat, förstärkande material på knäfickorna, där byxorna är som mest utsatta. Byxorna tillverkas i stumma och kraftiga material.

2010-talet Här är mobilfickan större, för att rymma smartmobilerna. På bilden syns moderiktiga knäfickor, som man kan stoppa i uppifrån. Man lägger till allt fler sömnadsdetaljer för att få ett annat uttryck. Det finns också fler hällor att hänga saker i.

Nutid. De senaste fem åren har det kommit mycket stretchmaterial och arbetsbyxorna närmar sig sportkläder. Byxorna i dag är tajtare och med passform, just eftersom man integrerar stretch och mode.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 60 år i arbetsbrallor – Från hängselbyxa till stretch och sport

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig