info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stendammslunga gör ny entré

Sjukdomen silikos – stendammslunga – har i många år räknats som utrotad i landet. Men under senare år har lungsjukdomen kommit tillbaka. Något som beror på många nya företag inom sten- och gruvindustrin.

Det är tidningen Arbetarskydd som i sitt septembernummer uppmärksammar att silikos är på väg tillbaka. Förklaringen är att de nya företagen i branschen saknar kunskap om hur man skyddar sig mot kvartsdamm. Dessutom har inte dagens läkare den kompetens som krävs för att upptäcka stendammslunga i tid, vilket i värsta fall kan leda till döden för de som drabbas.
Det var på 1970-talet som Arbetarskyddsstyrelsen drog igång ett omfattande program för att förhindra att kvartsdamm gav de anställda silikos. Företagen tvingades att skydda arbetarna. Åtgärdarna var effektiva och antalet fall av silikos minskade i princip ner till noll. Men nu har de alltså börjat öka igen. Därför ska man på Arbetsmiljöverket återigen börja göra mätningar av koncentrationen av kvartsdamm på arbetsplatser. Samtidigt ska de gamla föreskrifterna ses över.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stendammslunga gör ny entré

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig