info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stefans novell om bodsittning i bok

Bygglaget sitter kvar i boden i protest då byggets städare fått sparken. Den bodsittningen skildrar träarbetaren och lagbasen Stefan Slottensjö i sin novell i antologin "Om strejker".

Novellen ”Bodsittning för Paulina” är publicerad i den fjärde av en rad antologier på temat ”folkrörelse på arbetsplatsen”.
Varför skrev du novellen ”Bodsittning för Paulina”?

– En kompis, som hade pratat med redaktören Frances Tuuloskorpi, frågade om jag hade en story om bodsittning i vår bransch. Förr var det ganska vanligt. Om det var otjänlig väderlek så satt man kvar i boden. Det var ett ganska normalt sätt att reagera på, säger Stefan Slottensjö.
Varför valde du just den här bodsittningen?
– Det var en fin story för att den visar på solidaritet mellan människor. Och att det var så självklart för de 120 gubbarna att göra det. Man blir väldigt glad när folk utan att fundera ställer upp för någon annan.
Hur var det att skriva novellen?
– Jag är inte van att skriva sådant här. Det är svårt att hitta en litterär ton, när man beskriver människor och saker runtomkring. Men det är ganska kul.
Kommer du att skriva fler noveller i framtiden?
– Nej, det tror jag inte. De tankarna hade jag när jag var yngre, men de har jag släppt. Man måste inse sina begränsningar.


Ur ”Bodsittning för Paulina”:
” – Om hon inte får sitt jobb tillbaka och kommer och städar hos oss imorgon kommer vi sitta kvar i våra bodar imorgon bitti. Jag har snackat med alla våra gubbar. Vi går inte ut och jobbar förrän vi vet att hon kommer tillbaka, sa basen.”
Läs hela novellen här. (PDF-dokument, 624 kB)

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stefans novell om bodsittning i bok

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig