info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Start för utredning om primer

I början av 2002 beräknas utredningen om primer att starta. Målet är att få veta varför plattsättare har mått dåligt då de jobbat med materialet.

Undersökningen kommer att bestå av enkäter, luftmätningar och analyser av de kemiska ämnena.
Flera plattsättare har berättat att de blivit dåliga då de jobbat med primer. Illamående, yrsel och huvudvärk är några av symtomen.
Det senaste är att Byggkeramikrådet och en grupp med experter dragit upp riktlinjerna för hur den nya undersökningen ska se ut.

Den består av tre delar. Den första blir en enkät med byggnadsarbetare som ska svara på hur de upplever att jobba med materialet. När det till exempel är irriterande eller illaluktande.
Nästa steg blir en luftmätning i normal arbetsmiljö. Någon får jobba med en uppsamlingsanordning på sig, för att mäta vad som finns i luften. Den tredje delen blir att undersöka primrar i laboratoriemiljö för att få veta om det finns någon förklaring i innehållet.

Till en början kommer undersökningen att rikta in sig på två typer av tätskikt; en tunndispersion och en tjockare.
– Vi ska försöka komma fram till var problemet ligger, vad vi ska leta efter och sedan kan vi gå vidare med fler produkter, säger Hans Alstermo, vd för Byggkeramikrådet.

Flera experter är knutna till utredningen; från yrkesmedicin, provningsinstitutet SP, Byggnads och en representant för leverantörerna. Gruppen ska träffas i februari och förhoppningsvis kan själva undersökningen börja runt månadsskiftet februari/mars.
Bakom Byggkeramikrådet står plattsättarentreprenörerna och leverantörer av kakel och primer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Start för utredning om primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig