info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämningar duggar tätt efter mb-träff

14 juni i fjol hölls en länsträff för NCC:s mb-ledamöter i Östergötland. Frågan är vem som hade rätt att vara där. Nyligen stämde arbetsgivarna Byggnads för att de kallat obehöriga ledamöter. Byggnads svarar nu med en stämning där de kräver ersättning för samtliga berörda.

Stämningarna i arbetsdomstolen (AD) duggar tätt efter de östgötska mb-ledamöternas länsträff i juni fjol.
Först ut var arbetsgivarna.
De anser att Byggnads vårdslöst tolkat förtroendemannalagen genom att kalla mb-ledamöter på ”arbetsplatsnivå” till träffen. Dessa har, enligt NCC, inte rätt att delta i länsträffarna med bibehållna anställningsförmåner. Den rätten har bara mb-ledamöterna på regions- och företagsnivå. Dessutom har Byggnads struntat i sin skyldighet att informera företaget om mb-träffens innehåll, hävdar NCC.

Arbetsgivarna lämnade in sin stämningsansökan till AD i början på juni. Och nu har Byggnads svarat med samma mynt.
Eftersom bara en av de deltagande mb-ledamöterna fick betalt, kräver de NCC på lön och skadestånd för fem av de deltagande ledamöterna, sammanlagt 29 139 kronor för hela gruppen. Dessutom kräver Byggnads ett skadestånd på 60 000 till organisationen och Norrköpingsavdelningen, dit ledamöterna hör.
Stämningen kommer dessutom inom kort att utökas till att omfatta fyra mb-ledamöter från Linköpingsavdelningen som också deltog vid träffen. Det stod klart efter att centrala förhandlingar som hölls under vecka 25 strandat. Också för de fyra ledamöterna från Linköping kommer Byggnads att kräva ersättning för obetald lön, sammanlagt 20 timmar.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämningar duggar tätt efter mb-träff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig