info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämmer tak- och byggbolag på stora belopp – "Har brutit mot byggavtalet"

Byggnads har stämt ett tak- och byggbolag i Arbetsdomstolen (AD) för brott mot byggavtalet och semesterlagen. Det handlar om fem olika stämningar på ett bräde.

Bolaget krävs på hundratusentals kronor ab Byggnads som menar att de fem byggjobbarna fått för lite betalt. Foto: Mostphotos

Stämningarna i AD gäller fem olika byggnadsarbetare som jobbat för ett och samma tak- och byggbolag i Mellansverige. Samtliga fem var anställda i företaget under olika långa perioder från mitten av 2019 till i början av 2021. Företaget hade under 2019 en omsättning på 6,4 miljoner kronor.

I fyra av fallen stäms bolaget för brott mot byggavtalet. Byggnads menar att företaget inte betalat ut korrekt lön, reseersättning, traktamente och ersättning för arbetstidsförkortning som de anställda har rätt till. Enligt stämningsansökningarna har byggnadsarbetarna dessutom inte fått någon semesterersättning. Den ska enligt semesterlagen betalas ut senast en månad efter att en anställning upphör.

Läs också Därför får rörmokarna ingen lönestatistik – ”Blev ett jäkla liv”

Bolaget har brutit mot Byggavtalets bestämmelser om utbetalning av lön och ersättningar

För de fyra personerna kräver Byggnads 215 000 kronor för utebliven lön och ersättningar. Facket yrkar även på 115 000 i skadestånd för brott mot semesterlagen. Det finns även ett skadeståndskrav till de anställda på 40 000 för brott mot byggavtalet. Dessutom kräver facket för egen räkning ett skadestånd på 100 000 kronor för varje anställd.

För den femte anställda har Byggnads skickat in en stämningsansökan som gäller enbart reseersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämmer tak- och byggbolag på stora belopp – "Har brutit mot byggavtalet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig