info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämda i AD för utlåning

Ett byggföretag i Lund har stämts i AD för att ha lånat ut personal utan förhandling.

August Lundbergs Byggnads AB i Lund har under lång tid lånat ut anställda till andra företag i den egna koncernen, men också till NCC och Skanska. I samtliga fall har utlånandet skett med kort varsel och utan förhandling.
Leif Nyrell, ombudsman på Byggnads, menar att företaget, sen det köptes upp av koncernen Thage Anderssons Byggnads AB, har satt i system att låna ut personalen. Extra allvarligt är det enligt Byggnads att även MB-ledamöter lånats ut.
– Det är väldigt tydligt. MB-gruppen får inte flyttas ut för då faller deras uppdrag och de har inte längre möjlighet att utföra något fackligt arbete, säger Leif Nyrell.
Enligt honom har det blivit vanligare de senaste 2-3 åren att arbetsgivaren trycker på sin ”rätt” att leda och fördela arbetet. Säger den anställde nej är det arbetsvägran och därmed skäl till uppsägning enligt arbetsgivarna. Men Leif Nyrell menar att arbetsgivarna använder rätten på ett felaktigt sätt.

Erkänner inte brott
August Lundbergs Byggnads AB anser inte att man har begått något fel. Istället hävdar man att anledningen till utlåningarna har varit att inga anställda skulle bli av med jobben på grund av arbetsbrist. Men parallellt har nyanställningar gjorts i företaget.
Byggnads yrkar på att August Lundbergs Byggnads AB betalar skadestånd med 100 000 kronor till Byggnads: 50 000 kronor för brott mot de regler om utlåning som finns i Byggavtalet och 50 000 för brott mot förtroendemannalagen. Byggnads begär också skadestånd på 10 000 kronor till var och en av de medlemmar som har lånats ut. För MB-ledamöterna begär man ytterligare 30 000 kronor per person.

Maria Persson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämda i AD för utlåning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig