info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stålpelare föll på kranförare

En 900 kilo tung stålpelare föll mot kranföraren. Han fick ett brott på armen.

Olyckan hände i Eskilstuna, på en byggarbetsplats där ett lager byggs. För att bygga upp stålstommen restes flera stålpelare och det skedde genom att man slog en stropp runt toppen på varje pelare och lyfte den på plats.

Men i toppen på varje balk var en platta fastsvetsad, med en mycket vass kant. Under ett lyft skar den vassa kanten av stroppen och stålpelaren föll mot kranföraren, som styrde kranen från marken. Han fick pelaren på arm, underben och fot.

Efter olyckan lade arbetsmiljöverket ett stopp för att lyfta på det här sättet. Idag fästs speciella lyftöglor i pelartoppen och där fästs sedan stroppen eller kedjor att lyfta med.

Arbetsmiljöinspektör Stefan Wistrand tycker att kraven på instruktioner måste förbättras för den som ska lyfta den här typen av material.
– Jag kommer att skriva till vårt huvudkontor på arbetsmiljöverket och begära att verket ska ställa hårdare krav på tillverkarna, så att de skickar med montageanvisningar. Där ska det stå hur man ska få upp pelare och takstol på ett säkert sätt, säger han.
Han jämför dagens byggföreskrifter med maskinföreskrifter och konstaterar att regelverket för maskiner är bättre på att ställa krav på montageinstruktioner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stålpelare föll på kranförare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig