info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsföretag stämt efter uppsägning

Förhandlingsvägran, felaktig uppsägning och felaktigt utbetald semesterlön. De anklagelserna riktar Byggnads mot fyra företag. Stämningar har lämnats till Arbetsdomstolen.

Sedan den sista maj har Byggnads lämnat fyra stämningsansökningar till Arbetsdomstolen. I en av dem, riktad mot ett ställningsföretag, hävdar Byggnads att en person blivit felaktigt uppsagd. Man kräver att företaget betalar mannen 140 000 kronor i allmänt skadestånd samt 23 490 kronor i månaden från oktober 2012.
Företaget hänvisade till arbetsbrist i uppsägningen men har sedan uppgivit att det var brott mot säkerhetsregler som gjorde att mannen inte fick jobba kvar. Byggnads hävdar att det saknas grund för uppsägning.

Följde gamla regler

En av de andra stämningarna vänder sig mot ett VVS-företag som uppges ha betalat ut semesterlön på fel sätt. Hela semesterlönen ska, enligt kylatalet från 2010, betalas ut i samband med huvudsemestern. Men företaget ska ha fortsatt med rutinerna från ett tidigare avtal. Då betalades semesterlön ut som en del av beredskapsersättning.
Byggnads har nu krävt företaget på 75 000 kronor för avtalsbrott.

Förhandlade inte om lönekrav

Slutligen stäms två företag för förhandlingsvägran. Företagen är inte bundna av kollektivavtal men har kallats till förhandling med Byggnads enligt medbestämmandelagen. Eftersom företagen inte har dykt upp för förhandling kräver Byggnads dem på 50 000 kronor vardera. Det Byggnads ville förhandla om var lönekrav.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsföretag stämt efter uppsägning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig