Ställningsbyggare vill höja statusen
Det finns bra fallskydd, anpassade direkt till ställningsbyggarnas behov. Men de anses vara för dyra och få har fått utbildning om hur man räddar en arbetskamrat som blivit hängande i selen.
Ställningar ska byggas av utbildade ställningsbyggare. Men idag byggs bara 25 procent av ställningarna i landet av byggare med yrkesbevis.
Det finns ställningsbyggare som har samma lön som byggbranschens genomsnitt. Men de är få. Den genomsnittliga tidlönen är bland de lägsta i branschen och ackordsprislistan behöver en översyn för att fungera.
Så gick diskussionen då ställningsbyggarna genomförde sin yrkeskonferens under måndagen och tisdagen. Yrkesgruppens problem blev än tydligare då Tommy Enevoldsen, ställningsbyggare från Danmark, beskrev hur man där stoppar byggen om ställningar byggts av outbildade byggare.
– Sammanfattningsvis kan man väl konstatera att vi måste höja lönen med 50 kronor per timme. Då löser vi alla andra problem också genom att vi får den status vi måste ha, konstaterade Roland Ahl, ställningsbyggare från Stockholm och med i yrkesgruppens referensgrupp.
Ställningsbyggarna vill nu starta fler yrkesklubbar, en i varje avdelning i Byggnads, med direkt kontakt till referensgruppen, eventuellt via en egen hemsida på internet. På så vis hoppas man få igång en facklig verksamhet som kan medföra att yrkets status i Sverige närmar sig den kollegorna i Danmark har.
Den nyvalda referensgruppen består förutom av Roland Ahl av Thomas Wilhelmsson, Malmö, Dan Fornstedt, Göteborg, Rikhard Pernklint, Borås, Ulf Kvarnström, Örebro, Johnny Karlsson, Luleå och Krister Eriksson, Uppsala.