info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställning stoppas för kvalitetskoll

Arbetsmiljöverket har stoppat en ställning på ett bygge i Halmstad. Nu ska delar av ställningen skickas för hållfasthetstest. - Jag tycker att en del av svetsarna såg amatörmässiga ut, säger arbetsmiljöinspektör Kenneth Bäckström.

Han lade ett omedelbart förbud med vite, eftersom han hittade flera tveksamheter på ställningen som är av märket Unihak.
– Det allvarliga är att man frågar sig hur det är med måttkvalitén och hållfasthet. Risken är att man får för stora glapp i knutpunkterna mellan spiror och längd – och tvärbalkar. Då minskar hållfastheten. Men det kan man inte se med blotta ögat, säger Kenneth Bäckström.
Det finns ett typkontrollintyg för ställningen som talar om att den är godkänd.
Men Kenneth Bäckström hittade flera tveksamheter som gör att han vill gå vidare och kontrollera ställningens kvalité innan den får användas mer. Han har begärt att få tillverkningsritningar för att kontrollera att komponenterna är tillverkade enligt ritningarna och kommer även att skicka komponenter av ställningen för testning.

– Ställningen ger till vissa delar ett intryck av amatörmässighet. På serietillverkade spiror är till exempel hållarna normalt pressvetsade, men här är de svetsade manuellt med elektrod. De är inte maskinsvetsade, säger han.
Kenneth Bäckström reagerade över att vissa av svetsfogarna, speciellt på tvärbalkarna, såg dåliga ut.
På en systemställning som denna ska samtliga komponenter vara märkta. Här saknade två typer av komponenter märkningen. Ställningen består av delar från Kina och Tjeckien, enligt leverantören. Unihak ägs av danska Materielhuset. En representant för företaget säger att man är oenig med Arbetsmiljöverket och inte vill kommentera ärendet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställning stoppas för kvalitetskoll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig