info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stal maskiner för hundratusentals kronor – svårt att utreda inbrott på byggen

Inbrotten fortsätta att gäcka byggbranschen. I Norrköping stals maskiner och verktyg för hundratusentals kronor. Men vid ett inbrott på en byggarbetsplats i Malmö kunde tjuvarna gripas.

Under nyårshelgen inträffade ett inbrott på en byggarbetsplats i Norrköping. Under helgen hade tjuvarna tagit sig in i bygget och stulit maskiner och arbetsredskap för hundratusentals kronor, uppger Norrköpings Tidningar. Framför allt var det mindre maskiner som stals på byggarbetsplatsen, exempelvis skruvdragare och cirkelsågar. Vid inbrottet lyckades tjuvarna ta sig runt larmen och kunde arbeta mer eller mindre ostört. Enligt Jakob Chabiuk, platschef för byggherren Sefab, leder en sådan här stöld oundvikligen till ett produktionsbortfall.

LÄS MER: Stal fel firmabil – blev bakbundna med buntband

Finns ett stort mörkertal

Under många år sjönk antalet anmälningar gällande inbrott på byggarbetsplatser, men mellan åren mellan 2013 och 2016 ökade antalet inbrottsstölder med 36 procent, visar Byggnadsarbetarens granskning av inbrott på byggarbetsplatser.
2016 anmäldes 4 750 inbrottsstölder, vilket är den högsta siffran på tio år, enligt Norrköpings Tidningar. Enligt polisens statistik inträffade 228 byggstölder i Östergötland under 2017. Men enligt polisen finns det ett stort mörkertal och många som inte anmäler.

LÄS MER: Ställningstjuven hade krokodil i växthuset

Polisen kunde gripa tjuvarna

Polisen har också svårigheter att utreda brotten, eftersom det sällan finns teknisk bevisning och få vittnen. Vid ett inbrott i Malmö lyckades dock polisen gripa tjuvarna. Det var natten till söndagens som polisen larmades av en väktare till en byggarbetsplats i Husie i Malmö, uppger Sydsvenskan. Polisen kunde stoppa en bil inne på området och gripa tre personer. Enligt uppgifter ska tre containrar vara uppbrutna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stal maskiner för hundratusentals kronor – svårt att utreda inbrott på byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig