info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Specialisterna från utlandet – tar med expertkunskap till Sverige

Möt några utländska specialister som förgyller branschen.

Foto: Karl Melander/Björn Lindgren/Lasse Hejdenberg

Traditioner och byggnadskultur från andra länder går inte alltid hand i hand med svenska bestämmelser och krav. Samtidigt finns det tekniker och tradition utifrån som i allra högsta efterfrågas i Sverige och där vi själva tappat med tiden tappat  kunskapen, om vi någonsin haft den.

Helen Simonsson, utredare med inriktning på sten på Riksantikvarieämbetet, berättar att man i restaureringsarbeten har stor hjälp av polska specialister.

– De har väldigt duktiga murare men också stenkonservatorer och stenhuggare. Nyrenässansbyggnaderna från slutet av 1800-talet har mycket dekor och då krävs bra hantverk. Polackerna är ofta snabba på sådant arbete, säger hon.

Stenhuggning från Syrien

Stenhuggaren Aiman Esber och konservatorn Alex Nastu jobbar sida vid sida med att renovera Skaras speciella vattentorn från sent 1800-tal. Alex, som har studerat stenkonservering i Bukarest och gjort många stora projekt i Frankrike, bidrar med sin specialkunskap när stenarna byts ut. Aiman, som är från Syrien, har gjort mängder av spektakulära stenhuggningar i kyrkor, kloster och regeringsbyggnader i Libanon – och är en tillgång för företaget Stenkonservering väst.

– Jag har en lång historia i yrket, min far och farfar var också stenhuggare. I mitt land finns kunskap inom stenhuggning som är på väg att försvinna här, säger Aiman.

Stenhuggaren Aiman Esber, ursprungligen från Syrien. Foto: Privat

Han har en diger meritlista. Han har jobbat flera år som arbetsledare under restaureringen av Hamatouras kloster i norra Libanon och även bevarat flera kyrkor i samma land.

– Jag har också gjort stora granitjobb på över 10 ton, och arbetat med is, berättar Aiman.

Konstnärlig stenläggning

Gerald Girlinger, stenläggare från Österrike, har också tagit med sig kunskaperna från hemlandet, där
man använder specialskurna stenblock till murarna.

– Jag har tagit med mig den grundläggande kunskapen: hur lutningen ska vara, hur man lägger stenar, hur man fyller upp muren och skaffat mig ett konstnärligt öga om vilken sten som passar var, säger han.

Stenläggaren Gerald Girlinger, ursprungligen från Österrike. Foto: Björn Lindgren

Blytung kunskap från Frankrike

Youni Le Coutor, plåtslagare från Frankrike, har utbildat sig i många år för att behärska många olika material. Bland annat gjorde han tillsammans med en landsman en stor blytäckning på Stjärnorps slott utanför Linköping.

– Här i Sverige har ni tappat kunskapen om hur man arbetar med bly. I Frankrike finns det ofta blypartier i historiska byggnader, säger Youni Le Coutor.

Franska plåtslagaren Youni Le Coutor. Foto: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa Bilder AB

Sprider rysk värme

Tetyana Pavlova växte upp med hemtrevlig värme från den murade spisen i köket. I dag har hon konstruerat nära 80 ryska vedeldade murspisar runt om i Sverige tillsammans med sin snickarmake Peter. Här kan du läsa mer om deras verksamhet.

Tetyana Pavlova med maken Peter bygger särskilda ryska spisar. Foto: Karl Melander
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC