info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Hon gör succé med unika ryska spisar

Tetyana Pavlova växte upp med hemtrevlig värme från den murade spisen i köket. I dag har hon konstruerat nära 80 ryska vedeldade murspisar runt om i Sverige.

Tetyana Pavlovas, idag boende på Gotland. Foto: Karl Melander

När Tetyana Pavlovas föräldrar byggde sitt nya hus i staden Sverdlovsk i östra Ukraina ville de ha en spis i mitten av bostaden. De anlitade en murare som uppförde en massiv köksspis med köksplatta. Röken transporterades i kanaler genom en murad vägg som värmdes upp. På så sätt höll huset värmen under lång tid – även när inlandsklimatet med stark kyla vintertid gjorde sig påmint.

– Vi hade kalla vintrar, minus 40 grader ibland. Men spisen värmde hela huset, minns Tetyana.

Eftersom det fanns många kolgruvor i området var det naturliga att elda med kol. Tetyana fick i tidig ålder lägga i kolet från spannen och sedan, med spjäll och draglucka, lära sig att styra spisen så att gaserna gick ut och luften blåste in. Spisen var centrum i familjens hem och soppan borsjtj kokade varje dag på köksplattan.

Tetyana växte upp och arbetade under flera år som sjuksköterska men bytte sedan bana och blev journalist. När hon jobbade som reporter på den lokala tidningen i Sverdlovsk tog livet ett tvärt kast: Hon träffade kärleken Peter Östberg på internet. Peter var snickaren från Gotland, som fick Tetyana att flytta till ön under tidigt 2000-tal.

LÄS ÄVEN: Specialisterna från utlandet – tar med sig expertkunskap till Sverige 

När paret skulle bygga ett nytt hus i byn Boge på norra Gotland fanns Tetyanas barndomshem med i tankarna och de bestämde sig för att anlägga en rysk vedeldad murspis mitt i huset som enda värmekälla. Makarna kontaktade en ingenjör från Jekaterinburg i Ryssland, som hjälpte till med konstruktionen. Den här gången blev det ett system med två rökkammare.

– En kammare värms upp först, sedan sitter en något mindre kammare över den första. Den nedersta kammaren blir betydligt hetare och det gör att värmen kommer närmare golvet, förklarar Tetyana.

Den första ryska murspisen i Sverige stod till slut klar. Under den första vintern i det nya huset blev makarna förvånade över hur lite ved det krävdes för att värma upp bostaden, jämfört med spiskassetten i det förra huset.

– Vi förbrukade bara sex kubikmeter ved på hela vintern. Det var som dag och natt. Vi eldade en och en halv timme och hade värme dygnet runt. Vi var chockade, säger Tetyana.

När Tetyana Pavlova skulle bygga ett nytt hus bestämde hon och maken Peter sig för att anlägga en rysk vedeldad murspis som enda värmekälla. Det blev starten på deras företag.                                                                                  Foto: Karl Melander

Nu började tankarna om att bygga murspisar åt andra växa fram. Peter, den utbildade träarbetaren som jobbat 25 år i yrket, såg möjligheterna.

– Jag tänkte att de här spisarna måste bara folk vilja ha. Så jag skippade snickeriet ett tag, berättar han.

Tetyana och Peter gick en distanskurs och lärde sig bygga murspisar på ryskt vis. Sedan kontaktade de konstruktören av kammarsystemet och inledde ett samarbete.

Tetyana blev konstruktören som hittade lösningarna och ritade spisarna, Peter blev hantverkaren som färdigställde projekten. I över tio år har paret byggt spisar och de utvecklar hela tiden sina konstruktioner hemma på gården i Boge.

– Det är ett pågående forskningsarbete. Vi har utvecklat egna lösningar med förbränning som de inte har i Ryssland. Vi gör test med våra instrument på olika spismodeller, säger Tetyana.

Tack vare det unika förbränningssystemet och den effektiva lagringen har parets företag Ekonomka fått Gotlands innovationspris och tillverkat nära 80 ryska murspisar i svenska hem. Tetyana och Peter har med andra ord fört över en tradition från en kultur till en annan.

– Det känns skönt att man gör något kreativt och att man lämnar spår efter sig som blir kvar i generationer, säger Tetyana, som är långt ifrån ensam om att bidra med utländsk byggkunskap i Sverige, något du kan läsa mer om här.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC