info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sparkad ombudsman slipper betala

Förre ombudsmannen Ebbe Westgard behöver inte betala tillbaka de 60 000 kronorna för mycket, som han har kvitterat ut från Byggnads. En upptäckt som ledde till att han fick lämna sitt jobb.

Först krävde Byggnads avdelningstyrelse i Jämtland-Härjedalen att Ebbe Westgard skulle betala tillbaka de
60 000 kronorna. Det är den summa han fått för mycket genom att kvittera ut lön från Byggnads, samtidigt som han varit borta och fått ersättning för politiska uppdrag. Totalt sett rör det sig om 50 dagar under två år. För varje gång han var borta skulle han ha fått ett avdrag på sin lön med cirka 1 400 kronor per heldag.

Ursprungligen krävde avdelningsstyrelsen att han dels skulle lämna arbetet, vilket har skett och dels att han skulle betala tillbaka de pengar han fått felaktigt.
Det som fått styrelsen att ändra sig är förhandlingar med lokalombudsmännens fackliga organisation, Blom. De har träffats tre gånger och sista gången var kravet från ombudsmännens fack, att Ebbe Westgard skulle slippa att betala tillbaka pengarna.

-Vi diskuterade detta i avdelningsstyrelsen och kom fram till att han inte behöver betala tillbaka. Han har redan fått sitt straff, säger avdelningsordförande Gunnar Sandberg och förtydligar ytterligare:
– Han har blivit av med jobbet, förlorat sina politiska uppdrag och har blivit uthängd i media. Han är märkt för livet av detta.

Ebbe Westgards förklaring till att han tagit emot de dubbla ersättningarna är att han arbetade mycket under kvällar och helger, tid som han plockade ut i form av en slags betald tjänstledighet under arbetsveckorna. I samtal med styrelsen har han sagt att han inte försökt lura arbetsgivaren. Westgard hade bland annat uppdrag i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Bergs kommun, samt flera andra politiska uppdrag. Han hade en framskjuten position i Byggnads avdelning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sparkad ombudsman slipper betala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig