info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

South Pipe i konkurs - 41 uppsagda

South Pipe, ett av de största rörföretagen i södra Sverige, har gått i konkurs. I måndags sades företagets cirka 50 anställda upp, varav 41 är byggnadsarbetare.

Det var South Pipes ledning som beslutade sig för att själva begära företaget i konkurs, då det stod klart att en stor beställare inte ville betala för utfört jobb.
South Pipe hade på uppdrag av det norska företaget Kvaerner, installerat rör på Mönsterås Bruk utanför Kalmar.
De båda företagen räknade med att arbetet skulle ta cirka 18 000 timmar, men projektet försenades och enligt South Pipe gick det åt 70 000 arbetstimmar för att utföra jobbet.
– Kvaerner skulle samordna underentreprenörerna, men det var ingen styrning alls. Andra underentreprenörer blev försenade. De stålkonstruktioner som rören skulle hänga i blev inte klara i tid till exempel, vilket gjorde att vi också blev försenade, säger South Pipes vd Johan Strandmark.
Enligt Johan Strandmark kom de båda företagen först överens om ett pris på 7,5 miljoner kronor för rörarbetet. Denna summa höjdes i en förhandling mellan parterna, till 19 miljoner när det stod klart att hela projektet kostade mer än planerat.
Enligt South Pipe blev dock prislappen för företagets egna insatser, samt underentreprenörernas arbete, hela 28,5 miljoner kronor, pengar som Kvaerner nu vägrar att betala.
South Pipe hade tio av sina egna anställda på plats i Mönsterås Bruk och anlitade därutöver cirka 70-80 arbetare från olika underentreprenörer.
Enligt South Pipes vd kommer mellan fem och tio underentreprenörer också att dras med i konkursen.
Idag torsdag ska 41 svetsare, vvs-montörer och industrirörläggare i South Pipe få sin lön. Men det finns inga pengar.
– Totalt 100 000 kronor per anställd kan den statliga lönegarantin ge. Men den täcker inte till både semesterersättning för 1999, fyra månaders uppsägningstid, samt innestående lön, säger Byggnads vvs-ombudsman Mats Fredriksson i Malmö.
Men arbetarna tar det med ro. De har bristyrken och kan snabbt få nya jobb.
– De flesta har faktiskt redan nya anställningar på gång. Själv ska jag ta det lite lugnt. Det är snart jul, säger byggnadsarbetaren Ingvar Ysberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: South Pipe i konkurs - 41 uppsagda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig