info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Söker orsak till ställningsras

Polisen och Arbetsmiljöverket söker nu efter svaret till hur ställningsraset på Artillerigatan i Stockholm kunde ske. Polisen har inlett en utredning om misstänkt brott.

Polisens utredning om olycksorsaken är inledd och tekniker har varit på plats.
-Utredningen jobbar efter två spår. Det ena är att utreda om det varit fråga om framkallande av fara för annan. Det andra är att se om det har skett något brott mot arbetsmiljölagen, det finns ju föreskrifter om hur en ställning ska vara förankrad, säger Kjell Lindgren, presstalesman för polismyndigheten i Stockholm.
Han tror att det kommer att dröja en tid innan man hittat orsaken till raset. Dels ska den tekniska utredningen gås igenom, dels ska flera förhör hållas. Det polisen tittar på är bland annat om det fanns brister i ställningens förankring. På eftermiddagen blåste det med kastvindar och frågan är om det kan ha spelat in.

Förvånad att det kunde ske

Också Arbetsmiljöverket har varit på plats. Verkets expert på ställningar, Åke Norelius, ser mycket allvarligt på händelsen.
-Vi vet inte vad som har gått fel. Förmodligen var inte ställningen korrekt byggd. Den ska tåla en sådan här vindlast. Men vi har begärt in dimensioneringshandlingar från företaget som har byggt ställningen, säger han.
Ställningen var inklädd vilket gör att man behöver ha bättre eller flera förankringar än annars.
Han är förvånad över att raset kunde ske.
-Det händer att ställningar blåser omkull när det stormar. Det var blåsigt den här dagen, men inte så blåsigt att man kunde förvänta sig att något sådant här skulle hända.
Verket begär nu in utredningar om händelsen både från det företag som är ansvarigt för ställningsbyggandet och för det som ansvarar för fasadrenoveringen, enligt Arbetsmiljöverkets inspektör Astrid Hoem.

Sju bilar

Den 15 till 20 meter höga ställningen var uppställd vid Artillerigatan i samband med en fasadrenovering. Ingen människa kom till skada vid raset, enligt vad som är känt.
-Såvitt jag vet fanns det en person som blev sittande på någon avsats och som brandkåren måste ta ner med hjälp av skylift, berättar polisens Kjell Lindgren.
Ursprungligen fanns uppgifter om att 5-6 bilar hamnat under rasmassorna från den 15-20 meter höga ställningen.
-Polis på plats har sedan angivit att sju bilar har fått rejäla skador, säger Kjell Lindgren.
Byggnadsarbetaren har sökt företaget som byggt ställningen för en kommentar. En representant säger att man vill avvakta med kommentarer tills alla utredningar är klara.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Söker orsak till ställningsras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig