info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snövit lockar 8 000

Runt 8 000 byggnadsarbetare har anmält intresse för att jobba med snövitprojektet i Nordnorge, enligt Eva Lundqvist, chef på arbetsförmedlingen utland i Luleå.

Men just nu står arbetet stilla.
– Det är en miljöorganisation som överklagat skattesubventionen som projektet fått från Norska staten. Men enligt de signaler jag har fått så finns det ingen risk att utbyggnaden stoppas. Det blir bara lite försenat, säger Gottfrid Augustsson, utlandsansvarig på Byggnads i Kiruna.
Enligt den information som han tagit del av så kommer arbetet att sätta igång i slutet på maj.

– Norrmännen pratar om att Barents hav är Nordens Kuwait. Att de inte får det subventionerat spelar ingen roll. De kommer att köra i alla fall, de har redan plöjt ner så mycket pengar i det här, säger han.
Eva Lundqvist på arbetsförmedlingen har fått besked att arbetet kommer igång igen den 22 maj. Hon tror också att det bara handlar om några månaders förseningar.
– Det har ringt väldigt mycket folk och visat intresse för att jobba där uppe, säger hon.
Även Gottfrid Augustsson säger att Byggnads i Kiruna har blivit nerringda.
Norrmännen lockar bland annat med höga löner, fri kost och logi samt betalda hemresor. Det är en gasfabrik som ska byggas på en ö utanför Hammerfest i Nordnorge. Skanska och NCC har fått stora kontrakt och det har nämnts att upp till 1 500 byggnadsarbetare från hela Norden behövs för utbyggnaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snövit lockar 8 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig