info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarlärling sextrakasserad

En medarbetare på Skanska har blivit polisanmäld för sexuella trakasserier. Enligt uppgifter till tidningen har han nu blivit förflyttad. - Jag kommenterar inte enskilda ärenden. På Skanska har vi ett omfattande arbete för att motarbeta den här typen av problem, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska Sverige.

Historien började i januari i år då en 22-årig tjej blev anställd som traditionell snickarlärling på en av Skanskas arbetsplatser i Dalarna. I en JÄMO-anmälan – som hon skickade in i början av september – står det bland att hon kände sig utfryst och sexuellt trakasserad redan från början. Vid flera tillfällen råkade hon ut för mystiska olyckor. I anmälan står det bland annat att hon vid ett tillfälle fick ett rör i huvudet så att hjälmen sprack. Ingen kunde förklara olyckan och det skrevs ingen olycksrapport. En annan gång hamnade hon under en trave staketsdelar och ådrog sig då ryggsmärtor. Men ingen frågade om hon behövde besöka läkare och inte heller denna gång gjordes någon anmälan om tillbud eller arbetsskada.

Utöver detta vittnar den 22-årige kvinnan om sexuella trakasserier. I anmälan till JÄMO står det bland annat att hon såväl muntligt som via sms fått frågor av typen ”vad håller ni på med i sängen” och ”har du sidenkallingar för att X har knullat sönder dig”.
Under hela perioden fram till slutet av augusti var den unga snickarlärlingen sjukskriven i omgångar på grund av bland annat ryggproblem.
I slutet av augusti kom distriktchefen och personalchefen ut på arbetsplatsen och varsla 22-åringen om uppsägning. Orsaken var, enligt JÄMO-anmälan, att hon var tjej, för klen, var arbetsskadad, inte hade gått på gym för att bli starkare, skitprat från hennes arbetskamrater med mera.

– Jag försökte hjälpa min dotter på alla sett. Vi fick inget gensvar från Byggnads eller Skanska. Därför tvingades vi göra en anmälan till Jämo och dessutom en polisanmälan för sexuella trakasserier, berättar mamman till den 22-årige snickarlärlingen.
Det var först när de lyfte frågan från den lokala Skanskaavdelningen till den regionala som det började hända saker.
– Skanska har reagerat starkt. Hotet om uppsägning har dragits tillbaka och medarbetarna på arbetsplatsen har blivit informerade om vad som gäller, berättar mamman.
Den person som utsatt hennes dotter för sexuella trakasserier har förflyttats till en annan arbetsplats.

Fallet med 22-åringen är brännhet på Skanska. Alla hänvisar till pressansvariga på huvudkontoret i Stockholm. Men inte heller där vill man uttala sig.
– Jag kommer inte säga någonting om vad som hänt i det aktuella fallet, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska Sverige.
Även på Byggnads är ärendet känsligt.
– Vi är mitt inne i förhandlingar om fallet och kan inte säga så mycket nu, säger Christer Larsson, ombudsman på Byggnads i Dalarna.

När det gäller kritiken mot Byggnads för att de inte stöttat och hjälpt den unga flickan tidigare så är förklaringen att de inte börjat jobba med fallet förrän nu efter sommaren. I alla fall vad Christer Larsson känner till.
– Jag vet inte om hon haft kontakt med någon annan här tidigare, men jag har uppfattningen att vi blev inkopplade i samband med att hon blev varslad om uppsägning. Om vi missat något så har det inte varit avsiktligt.
De förbättringar som nu skett för snickarlärlingen på arbetsplatsen har inneburit att hon tills vidare har dragit tillbaka anmälan till JÄMO. Däremot så kvarstår polisanmälan om de sexuella trakasserierna som nu ligger hos åklagaren för utredning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarlärling sextrakasserad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig