info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Daniel hoppas på guld i basket

Snickaren Daniel Eliasson från Sockenträsk i Norrbotten spelar basket på elitnivå och är mitt uppe i kvartsfinalerna i Svenska basketligan. Den långe norrlänningen tog timeout och berättade för Byggnadsarbetaren om sitt livspussel – och hur det är att leva med sjukdomen MS.

Livet som snickare och basketspelare på elitnivå är både krävande och inte så glamoröst alla gånger. Fysiskt krävande arbete, tidiga mornar och träning i stort sett varje dag. Dessutom matcher och slutspel med allt vad det innebär. Men för Daniel Eliasson är det inga konstigheter – han tycker det är kul.
– Jag är inte en person som gnäller, säger han.

Fastnade för basket

Född och uppvuxen i Sockenträsk i Norrbotten började han satsa på basket i 15- årsåldern. Enligt Daniel så prövade han alla möjliga sporter men han fastnade för basket och började träna mer än alla andra. Han krigade sig fram, som han själv beskriver det.
Daniel berättar att han gick bygg på gymnasiet i Kalix och har sedan dess spelat basket och snickrat sig fram i världen. Nu spelar han för Nässjö i svenska basketligan och idag spelar laget mot Norrköping i en av kvartsfinalerna. Om laget tar sig till semifinal återstår att se, just nu ligger de under 2-0.

Jobbar på en förlåtande byggfirma

-Vårt försvar funkar bra i laget, men vi måste jobba mer offensivt. Basketen tar ganska mycket tid, men som tur är så jobbar jag på en väldigt förlåtande byggfirma som låter mig vara borta och spela, säger han.

En vanlig arbetsdag för Daniel börjar med att han kliver upp halv sex, åker till jobbet, arbetar hela dagen, käkar middag i bilen på väg till träningen som håller på ett par timmar – nästan varje dag. De dagar han inte jobbar spelar han match istället. Då är det matchgenomgång och taktiksnack tillsammans med coachen och laget.
– Livet som basketspelare är inte så glamoröst alla gånger. Det är inte som fotboll, bara ett par få kan leva av det i Sverige. Kanske i framtiden, jag hoppas att jag kan bidra till det för kommande generationer basketspelare, säger Daniel.

”Bara att gilla läget”

Daniel lever sedan ett par år tillbaka med sjukdomen multipel skleros (MS). MS är en autoimmun sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet och leder i de flesta fall till funktionsnedsättning. Daniel har även drabbats av en annan autoimmun sjukdom som gör att han har tappat allt hår på hela kroppen.
– Det är inte så kul, men det är inte så mycket jag kan göra åt det. Sjukdomen känns av ibland när jag jobbar och spelar basket, men det finns de som har det värre. Idag finns det bra mediciner för människor med MS, det var värre för tio år sedan. Det är bara att gilla läget, säger Daniel Eliasson.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Daniel hoppas på guld i basket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig