info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare skadade av kemikalier

Två snickare drabbades av kraftiga reaktioner efter att ha arbetat med cleaner, primer och lim från Sika. En fick kraftiga rodnader i ansiktet och på den andre blev ögat rött och svullet.

De jobbade med att limma fast mineritskivor på en husfasad under en dag.
– Jag kände ingenting när vi jobbade, men när jag kom hem såg jag utslagen i ansiktet, berättar 27-årige snickaren Mikael Skörde.
Han hade kraftiga rodnader på kinderna och en bit upp i ansiktet.
– Det hettade som när man blivit bränd i solen och jag hade lila prickar mitt i allt det röda. Det såg hemskt ut, berättar han.

Nästa dag var rodnaden på hans kinder fortfarande kvar. Först satte han inte det i samband med arbetet, men när han kom till jobbet upptäckte han att också arbetskamraten hade problem.
Dagen innan hade kollegan Tobias Hedin, 20 år, använt cleaner, primer och lim. På kvällen när han kom hem kände han sig konstig och yr. Då han vaknade på morgonen var det alldeles rött och irriterat i huden runt ena ögat och rött i själva ögat. Han måste gå hem från jobbet och var mycket trött. Ögonproblemen höll i sig till kvällen.

Mikael har jobbat i byggbranschen i ett flertal år och använt olika limer men aldrig råkat ut för något liknande. På arbetsplatsen söker de nu en förklaring. De misstänker att isocyanater och lösningsmedel i produkterna kan ha orsakat besvären. De bestämde omedelbart, i samråd med arbetsgivaren Byggmästaren i Skåne, att de skulle sluta använda materialen. De har nu också hittat ett alternativ som de testar.
– Redan då vi första gången öppnade primern kände vi att det luktade mycket starkt och vi blev yra. Vi begärde då andningsskydd, berättar lagbasen Michael Berg. Skydden kom ut och de visade sig ta bort lukten. Nästa dag började de två snickarna att arbeta med produkterna. Sedan kom besvären.

Anders Larsson är miljö- och kvalitetschef på Sika. Han tror sig ha en förklaring till bland annat ögonproblemen.
-Jag tror att besvären framförallt har orsakats av cleanern. Den innehåller isopropanol som kan vara irriterande för ögonen, berättar han. Företaget har haft liknande problem med denna i samband med invändig limning av överbyggnader till flak.
Kanske kan även primern, som innehåller lösningsmedlet aceton, ha bidragit till besvären, tror han. Fasaden var inklädd, vilket medverkar till en begränsad luftväxling.

Den aktuella primern heter Sika Primer -3. Den innehåller  lösningsmedel och isocyanater. Enligt säkerhetsdatabladet är den mycket brandfarlig och hälsoskadlig. Den är farlig vid inandning och hudkontakt, den kan ge allergi vid hudkontakt och irriterar ögon och hud. Limmet som användes heter Sikaflex 252. Den kan ge allergiska reaktioner samt irritationer vid hudkontakt, stänk i ögonen och inandning. Cleanern heter Sika Cleaner -205.

Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson blir mycket bekymrad när han hör om byggnadsarbetarnas besvär.
–Jag tycker att ingen ska använda de här produkterna innan man vet vad som orsakat besvären, säger han. Han tror att isocyanaterna har bidragit till hudproblemen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare skadade av kemikalier

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig