info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare lurades på lön – får tillbaka 73 000 kronor

En snickare fick inte lön på flera månader. Uppsägningslön och andra ersättningar uteblev också. Efter en förlikning får mannen nu 73 000 kronor samt skadestånd.

Öppen lagbok med en klubba. Justitia i bakgrunden
Snickaren får rätt till ersättning efter en dom i tingsrätten. Foto: Evgenyi Lastochkin

En tillsvidareanställd snickare på Tomrog Fastighetsutveckling AB sades upp – utan att ha fått lön på flera månader. Han fick inte heller uppsägningslön och andra ersättningar.

Det var i början av 2017 som löneutbetalningarna plötsligt upphörde. Under årets första två månader fick han visserligen lönespecifikation, men inga pengar. Han sades upp på grund av arbetsbrist den 2 mars 2017. Enligt avtalet hade han en månads uppsägningstid, men han fick ingen lön under uppsägningstiden heller.

Läs också Byggarbetare snuvad på 72 000 i lön

Snickaren tog kontakt med Byggnads som lämnade en stämningsansökan till Södertörns tingsrätt. Nu har parterna kommit fram till en förlikning. För utebliven lön, uppsägningslön, reseersättning och semesterersättning får mannen totalt 73 543 kronor. Han tilldöms också skadestånd på 7 500 kronor för brott mot semesterlagen. Ombudet krävde 85 000 kronor samt 30 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

– Medlemmen känner sig nöjd med förlikningen. Skadeståndet fick vi ge efter lite på, men det överensstämmer i stort med vad vi hade yrkat, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads.

Samma sak ska ha drabbat två andra snickare på företaget, men de fallen är inte avgjorda. För den ena snickaren kräver Byggnads 85 000 kronor samt 30 000 kronor i skadestånd, för den andra är beloppet 107 000 kronor för utebliven lön, uppsägningslön samt semesterersättning samt 30 000 kronor i skadestånd.

– För de andra två medlemmarna lyckades vi inte nå en förlikning, men vår ståndpunkt är att båda är berättigade till lön för perioden, säger Martin Blomberg.

En huvudförhandling gällande de två andra snickarna är planerad till slutet av april.

Läs också Blev snuvad på lön – får rätt i domstol

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare lurades på lön – får tillbaka 73 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig