info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare fick bo i buss i Stockholm

De bodde i en SL-buss, hotades av arbetsgivaren och till slut uteblev lönen. Fyra snickare från Bollnäs i Hälsingland råkade illa ut när de arbetade i Stockholm förra året. – Byggnadsarbetarna måste kontrollera om företagen har avtal och hur de har skött sig tidigare, säger ombudsman Tommy Fundin på Byggnads i Hälsingland.

En av snickarna hade sett i en annons på arbetsförmedlingen att byggföretaget Sprängrox sökte folk i Stockholm. Han tog kontakt med arbetsgivaren och byggnadsarbetarna åkte ner till Stockholm.
Men det började att strula redan från början. Arbetsgivaren vill inte skriva anställningskontrakt, men byggnadsarbetarna stod på sig. Men vid andra lönen fick de inga kvitton.
– Jag har två till tre löner, där jag inte fått några kvitton. Nu vet jag inte om jag får restskatt, säger en av snickarna.

Byggnadsarbetarna bodde först på ett arkitektkontor på Lidingö. Sedan ordnade arbetsgivaren en SL-buss, som var ombyggd till en husvagn. I bussen fanns varken toalett eller dusch.
Arbetsgivaren tyckte bland annat att en av byggnadsarbetarnas jobb inte höll måttet och hotade med att de inte skulle få någon lön. Byggnadsarbetarna bestämde sig för att lämna arbetsplatsen, men blev hotade av arbetsgivaren när de skulle hämta sina verktyg.

Snickarna har nu tillsammans med Byggnads i Hälsingland och Byggettan drivit kampen mot arbetsgivaren. Byggföretaget har drivits i konkurs och konkursförvaltaren har betalt de uteblivna lönerna.
Enligt Byggnads i Hälsingland är boendet ett stort problem för byggnadsarbetare som åker till Stockholm för att arbeta.
Ett annat problem är att arbetsgivarna inte betalar traktamente.
– När det är hög arbetslöshet är det inte så himla lätt att ställa krav. Det finns säkert många som inte hör av sig till oss, säger Ove Hamrén på Byggnads i Hälsingland.
Man uppmanar därför sina medlemmar att kolla upp företagen och ringa avdelningen innan de åker till Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare fick bo i buss i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig