info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare får lagstöd för avdrag

Snickaren Bosse Pettersson i Linköping fortsätter kampen för att få göra avdrag för ökade utgifter i samband med arbete utanför hemorten. Skatteverket i Linköping vill avslå trots att Bosse får stöd i lagen.

I förra numret av Byggnadsarbetaren skrev vi om snickaren Bosse Pettersson som nekas avdrag av Skatteverket i Linköping.
Bosse har nu fått veta att han vägras avdragen eftersom han är fast anställd av JM. Skatteverkets handläggare anser att en fastanställd inte kan ha tillfälliga jobb.
Men i åttonde paragrafen i inkomstskattelagens tolfte kapitel står att byggnadsarbetare som arbetar utanför hemorten får räkna bostaden som tjänsteställe. Förutsättningen är att arbetet pågår under ”begränsad tid på varje plats”. Anställningsform tas däremot inte alls upp.

I fall Bosse Pettersson faller under denna paragraf räknas varje arbete utanför hemorten som tjänsteresa. Då ska han kunna göra avdrag för 300 kronor per dygn de tre första arbetsmånaderna, därefter 210 kronor per dygn.
Mikael Sindahl är jurist på Skatteverkets huvudkontor i Stockholm. Han vill inte uttala sig om Bosse Peterssons enskilda fall. Men om inkomstskattelagens 8 paragraf i 12:e kapitlet konstaterar han:
– Vi har en specialreglering här och den säger ingenting om anställningsform.

Anmärkningsvärt i övervägandet till Bosse Pettersson är att det över huvud taget inte nämner 8:e paragrafen.
Kristina Larsson, som handlägger ärendet på skatteverket i Linköping, vill inte uttala sig om Bosse Petterssons fall förrän beslut är fattat.
– Det är fortfarande sekretess. Jag kan varken säga bu eller bä, säger hon.
Från fackligt håll har man reagerat på Skatteverkets behandling av Bosse Pettersson.
– Det här sänder fel signaler till byggnadsarbetare. Jag vet ju att Bosse är en person som flyttar dit jobben finns i stället för att gå på a-kassa. Frågan är om någon vågar åka på det viset om det sedan ska bli så här, säger Roland Söderberg, ombudsman på Byggnads i Linköping.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare får lagstöd för avdrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig