info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare: "Ackord och fler kvinnor viktigast"

Runt 1 600 byggnadsarbetare har lagt ner arbetet i dag. Snickaren Magnus Ekström var på morgonen på Byggnads regionkontor i Stockholm för att få konfliktkort och information.

Efter att Byggnads på måndagskvällen avvisat ett andra bud från medlarna i byggkonflikten bröt strejk ut klockan sex i morse. Det rör runt 1600 byggnadsarbetare runt om i landet. Ungefär 200 av dem finns inom Stockholmsregionen. På morgonen samlades de på Byggnads kontor i Solna för att registrera sig, hämta ut konfliktkort och få information om vad som gäller nu.
En av dem är snickaren Magnus Ekström som jobbar på företaget Serneke. Han är en av arton som nu strejkar från arbetet med att bygga om en gammal gymnasieskola i centrala Stockholm till bostäder.

”Hoppas en vecka räcker”

– Det är bra att vi går ut i strejk eftersom ingenting händer, men egentligen är det ett nederlag att man inte kan lösa frågan vid förhandlingsbordet, säger han.
Han hoppas att det ska räcka med en veckas strejk, men konstaterar att man kan hålla på längre.
– Pengar är inte allt. Det är viktigare att behålla ackordssystemet och att få in fler kvinnor i byggbranschen, säger han om vad som är viktigt i konflikten.

Får strejkersättning

Ombudsmannen Roger Thunqvist är på plats för att informera de uttagna i strejken. Han berättar att de registrerar sig och får med sig konfliktkort där de sedan ska fylla i när de strejkat, så att de kan få konfliktersättning från Byggnads.
– De första fem dagarna är det 950 kronor och därefter är det 1050, säger Roger Thunqvist om den skattefria ersättningen.
De som strejkar kommer turas om att stå strejkvakt utanför byggena. I övrigt är de fria att göra vad de vill, men de måste hålla koll på om konflikten blir avblåst så att de ska till jobbet igen.

Ickemedlemmar kan flyttas

Det kan förstås finnas personer som inte är med i Byggnads på de företag och arbetsplatser som är uttagna i strejken.
– De har möjlighet att begära sig neutrala eftersom arbetet är konfliktsmittat, men det ska de göra frivilligt och enskilt. Då kan företaget placera dom på något annat bygge som inte är smittat av konflikt, säger Roger Thunqvist.
Han konstaterar att det också brukar finnas arbetsgivare som själva ser till att flytta ickemedlemmarna från drabbade jobb.

Jenny Berggren
Cenneth Niklasson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare: "Ackord och fler kvinnor viktigast"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig