info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Smusslade undan 14 skattemiljoner

När Kringel Bygg gick i konkurs blev 45 anställda snuvade på sina löner. Nu pågår en rättegång i Stockholm där arbetsgivaren står åtalad. Åklagaren anser att han smusslade undan cirka 14 miljoner från sina två företag.

Kringel Bygg var ett välkänt företag i Södertälje och bedrev bygg- och anläggningsverksamhet. 45 av firmans anställda vände sig till Byggettan när de inte fick ut sina löner.
Den åtalade arbetsgivaren ägde även Leab, som bland annat sysslade med asbest-, fukt- och mögelsanering. Precis som Kringel Byggs personal, vände sig de anställda, 20 personer, till Byggnads i samband med konkursen.

Arbetsgivaren hade under en längre tid stoppat stora summor i sin egen ficka och enligt åklagaren tog han hjälp av en advokat för att sköta skattefifflet. Advokaten, som fortfarande är verksam, hjälpte till med att bilda bolag, ha hand om ekonomin, sköta kontakterna med myndigheter, upprätta fakturor och skattedeklarationer. Advokaten avlönade också den svarta arbetskraften.

Totalt 14 miljoner kronor i moms och arbetsgivaravgifter har byggföretagaren, enligt åklagaren, undanhållit skattemyndigheterna.
– Därutöver tillkommer preliminärskatt för de anställda. Men det vet vi inget om och målet handlar inte om detta. Det är svårt att veta hur många som jobbade svart. Några av dem som ur Byggnadsarbetarförbundets synvinkel var ”vita” kan också delvis ha jobbat svart, säger åklagaren Gunilla Carlson på ekobrottsmyndigheten.

Förutom Kringel Bygg och Leab är sju andra företag inblandade, företag som framförallt använts för att kunna producera falska fakturor – för totalt 26 miljoner. Fakturorna bokfördes för att dölja att ersättning till svart arbetskraft betalades ut.
Rättegången, som pågår fram till den 19 december, innehåller också ett annat mål, där advokaten har varit ”behjälplig” åt andra byggföretagare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Smusslade undan 14 skattemiljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig