info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små löneökningar - mer ackord

Anläggarnas ackord och pappläggarnas tidlöner är ljusglimtar i lönestatistiken för 4 kvartalet 2004. I övrigt är löneökningarna små.

Den genomsnittliga lönen i byggbranschen var 134:32 kronor per timme under fjärde kvartalet 2004. Det var 3:50 kronor mer än fjärde kvartalet 2003, en ökning med 2,7 procent.
De högsta lönerna som redovisas i Byggnads kvartalsstatistik är ackordslöner för industrirörmontörer, rörmontörer och isolerare. Men de redovisade ackordstimmarna är för få för vara underlag för säkra uppgifter och de utgör bara runt fem procent av det totala timantalet för yrkesgrupperna.

Anläggarnas relativt höga löneökning på ackord, nästan tio kronor per timme eller 6,8 procent, är mer säker. Det samma gäller pappläggarnas jämförelsevis goda löneutveckling på tidlön, med 5,29 kronor per timme eller 4,3 procent.
För övrigt var det svag löneutveckling under 4 kvartalet, precis som under hela 2004.

Ackordsandelen ökade under året. Trä-, betongarbetare samt murare (TBM-gruppen) hade den högsta andelen prestationslön, 24,4 procent, jämfört med 16 procent under fjärde kvartalet 2003. Fyra av fem prestationslönetimmar i TBM-gruppen var traditionellt ackord. Pappläggarna följde närmast med 18,7 procent, golvläggarna 18,5, anläggarna 17,8, rörläggarna 4,9 och glasarbetarna har lägst andel prestationslön bland de redovisade yrkesgrupperna med 3,5 procent.

I TBM-gruppen varierar andelen prestationslön från Kirunas 0,6 procent upp till Piteås 53,4 procent. Östgötarna, som har de högsta ackordslönerna, har lägre ackordsandel än riksgenomsnittet. I Norrköping är andelen prestationslöner bara 6,8 procent, i Linköping 17,8 procent.
I Umeå kombinerar man en hög ackordsandel, 35,2 procent, med en femteplacering i ackordsligan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Små löneökningar - mer ackord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig