info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små ärr kan ge stora pengar

Byggnadsarbetarna är dåliga på att anmäla skador och sjukdomar. Trots att det bara handlar om att fylla i en blankett. – De missar stora pengar varje år. Det handlar om miljoner, säger Peter Kennerfalk som undersökt byggnadsarbetarnas kunskap om försäkringssystemet.

Byggnadsarbetarna är dåliga på att plocka ut den ersättning ur försäkringssystemet som de har rätt till. Det är facket och försäkringsbolagen överens om. Det finns ett stort överskott med tanke på den farliga arbetsmiljön och de många olyckor och tillbud som inträffar runt om på landets byggarbetsplatser.
För att ta reda på orsaken har Peter Kennerfalk, projektanställd på Byggnads i Norrköping, träffat 300 slumpvis utvalda byggnadsarbetare.
49 procent av dem hade ingenting att anmäla, 4 procent hade varit sjuka i mer än 15 dagar utan att plocka ut ersättning från AGS, 38 procent hade arbetsskador till exempel hörselskada eller utseendeskador som ärr där det behövdes nya anmälningar för att ersättning ska betalas ut och 4 procent hade fritidsskador som inte hade reglerats och anmälts.

Peter Kennerfalk hittade flera skador som kommer att ge byggnadsarbetarna från ett par tusenlappar upp till över 50 000 kronor i något fall.
– Totalt handlar det om stora belopp. Pengar som byggnadsarbetarna har rätt till.
En vanlig miss är möjligheten till att utseendeersättning. Även kallad för ärrersättning. Den utgår till den som får ett synligt ärr efter en olycka.
– Många vet väldigt lite om vilken rätt de har. Det vet inte ens vad en skada eller ett tillbud är. De skulle aldrig anmäla om de sågade sig lite i tummen. De tar inte tag i försäkringarna förrän det händer något allvarligt. Småskador och tillbud får passera.

Enligt Peter Kennerfalk finns det flera förklaringar till varför byggnadsarbetarna är dåliga på att anmäla skador.
– Byggmiljön är tuff och det skapar tuffa attityder. En av byggnadsarbetarna jag intervjuade visade upp flera ärr på sina händer och sa: ” så här ska en byggnadsarbetere se ut”. En annan tycket att det var omöjligt att anmäla alla småskador: ”då skulle man uppfattas som en klumpig jävel”.
Peter Kennerfalk tycker att den tuffa attityden även finns hos förbundet som helhet.
– Hela Byggnads är präglat av ett tänkande där skador av den här typen uppfattas som småsaker. Det attityden måste förbundet arbeta bort.
Ett sätt att förbättra kunskapen om försäkringarna ute på bygget är att utbilda skyddsombuden i försäkringsfrågor. Det tycker i alla fall Peter Kennerfalk.
– Jag tycker att skyddsombuden ska få samma kompetens som försäkringsrådgivarna. De behöver inte lära sig allt, men de ska lära sig grunderna. Då kan gubbarna gå till skyddsombuden och få hjälp när det skadat sig. Det går snabbt att fylla i en blankett. Ett besvär som kan ge många sköna slantar tillbaka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Små ärr kan ge stora pengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig