info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slut på ökningen av byggtjejer

Andelen kvinnor på byggprogram har stadigt ökat på 2000-talet. Men enligt Skolverkets statistik har uppgången stannat av sedan två år. Andelen kvinnliga elever är nu 8,8 procent.

Under 2000-talets första år låg andelen tjejer på gymnasiets byggprogram på mellan två och tre procent. Sedan pågick en stadig ökning fram till läsåret 2009/2010 då siffran var uppe på 9,5 procent. Förra året stannade utvecklingen upp på 9,4 och i dag har Skolverket presenterat siffror som visar att kurvan börjat slutta försiktigt neråt. Det här läsåret är andelen kvinnor på byggprogrammet nämligen 8,8 procent.
I siffrorna är elever i samtliga årskurser inräknade. I antal innebär det i år att endast 1 497 av 16 998 byggelever är tjejer.

”Ett underbetyg för branschen”

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, säger sig vara mån om att få in fler kvinnor i branschen.
– Det är bra för dynamiken i en grupp, säger han.
Han tycker att det är ett underbetyg till byggbranschen att man inte har lyckats nå ut med vilka utmaningar den erbjuder, så att fler kvinnor tilltalas. Han pekar också på en trend mot att elever väljer program som ger automatisk högskolebehörighet, något som dagens byggprogram inte ger.
– Och så är det klart att det är svårt att komma in som kvinna i en mansdominerad bransch, säger han och konstaterar att de kvinnor som väljer byggbranschen måste stöttas.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slut på ökningen av byggtjejer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig