info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud trötta på kassa bodar

Bodarna är kass. Bodstandarden måste höjas. Ett 100-tal skyddsombud och arbetsmiljöansvariga samlade till möte i Göteborg har fått nog. Nu vill de driva bodfrågan hårdare.

Bodarna är för trånga, för dåligt planerade och till det kommer att städningen lämnar mycket i övrigt att önska. Det ansåg de flesta av skyddsombuden och mb-ledamöterna på träffen.
Mötet beslöt att man ska göra en enkät till arbetsplatserna inom Bygg 12:an för att få veta hur bodstandarden ser ut. Att döma av tongångarna kommer detta sedan att resultera i en begäran; att Byggnads centralt ska driva bodfrågan i avtalsrörelsen.
– Det skulle vara sex man max i dagens åttamannabodar. Utrymmet idag är för litet att byta om på, säger Berne Johansson, skyddsombud på NCC.

Ulf Alsterlind, regionalt skyddsombud på Byggnads, frågade hur många som tyckte att bodarna var kass och fick ett hav av händer i luften.
– Vi måste börja gaska upp oss och ställa krav. Det finns ingen anledning att ni ska ha sämre personalutrymmen än andra, bara för att ni är i byggbranschen.
Fast inte ens de måttliga minimikrav som finns om personalutrymmen, följs på vissa byggen.
– Det är otroligt att man ska behöva bråka om en sådan sak att ni ska få riktiga handdukar och inte bara pappersservetter i boden, sa Ulf Alsterlind.

Många yngre byggnadsarbetare har mer eller mindre gett upp i de trånga bodarna och byter om och duschar hemma.
– Problemet med dåliga bodar är en riksfråga, konstaterade ett av ombuden, som hoppades kunna bilda opinion över hela landet för bättre bodar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud trötta på kassa bodar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig