info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud saknar stöd och utbildning

Fyra av tio skyddsombud i avdelningen i Östersund tycker inte att deras tjänster efterfrågas av arbetsgivaren. Åtta av tio efterfrågas inte av arbetskamraterna.

Det är 44 skyddsombud i Byggnads avdelning i Jämtland-Härjedalen som fått ett frågeformulär av avdelningen. 73 procent av de tillfrågade svarade. Svaren är uppseendeväckande, menar Karl-Axel Bodén, regionalt skyddsombud på avdelningen.
– Att fyra av tio inte känner sig efterfrågade av arbetsgivaren visar att företagen skiter i lagen. Och att tre av tio skyddsombud inte har tillgång till ett arbetsplatsbibliotek strider mot lagen, säger han.

Sammanställningen av svaren visar att skyddsombuden i avdelningen upplever att de har dålig status i sin roll. Vartannat skyddsombud anser sig ha för lite tid för uppdraget.
De känner också osäkerhet och, framför allt, bristande kunskap. Sju av tio svarar att de skulle delta i erbjuden vidareutbildning och bara 34 procent anser sig ha fått tillräcklig utbildning.
– Det är förstås kritik mot oss i facket, konstaterar Karl-Axel Bodén.
– Vi har försökt få igång det partsgemensamma arbetet med utbildning men det har suttit som i tjära. Nu har vi begärt in offert på utbildning och då får vi se om arbetsgivarna är beredda att göra något åt problemet.

I arbetet med internkontroll i företagen har bara 13 procent av skyddsombuden medverkat. Och bara 10 procent av skyddsombuden har deltagit när företagen handlat upp företagshälsovård.
För Karl-Axel Bodén bevisar svaren det han haft på känn.
– Arbetsgivarna, både storföretag och mindre arbetsgivare, struntar i arbetsmiljölagens regler, konstaterar han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud saknar stöd och utbildning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig