info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud berättar om hot

- Facket måste ta signalerna på allvar och agera för att stötta skyddsombuden. Så reagerar en läsare och före detta skyddsombud efter Byggnadsarbetarens reportage i tidningen om skyddsombud som trakasserats.

Mannen är snickare och idag sjukpensionär men vill vara anonym, liksom övriga skyddsombud i artiklarna. Han känner igen sig.
– Jag har själv blivit förolämpad, satt på skitjobb och svartlistad för att jag drivit skyddsfrågor. Jag har varit med om att företaget lagt locket på även när folk utsatts för asbest.
Han har varit anställd på flera stora byggbolag och hörde av sig när han läst artiklarna.
‑ Jag blev så upprörd, för jag kände igen mig så väl. Det är hemskt att det ska fungera på det här viset i en demokrati.

I flera artiklar i senaste numret av Byggnadsarbetaren (nr 2/2005) berättar skyddsombud om hur de hotats, utsatts för skäll och repressalier när de försökt driva skyddsfrågor på sina arbetsplatser.
Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med drygt ett tiotal skyddsombud som råkat illa ut när de drivit skyddsfrågor. Flera har berättat om åtgärder som utfrysning, indragna förmåner, ingen höjd lön, omplacering , uppsägning och svartlistning.
Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson känner till flera fall där skyddsombud trakasserats av arbetsgivare. Men det är svårt att komma åt både praktiskt och rättsligt, anser han.
-Utan att vara för generaliserande kan jag säga att skyddsombuden inte får den stöttning de ska ha, vare sig från jobbarkompisar, företag eller facket, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud berättar om hot

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig