info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skillnad växer mellan tid- och ackordslön

Lönestatistiken för tredje kvartalet visar att löneklyftan växer mellan ackordsarbetare i olika delar av landet och att gapet mellan tid- och ackordslön ökar.

Löneökningstakten i byggbranschen är cirka 5 procent, från tredje kvartalet 1999 till samma mätperiod i år. Det är högre än löneökningstakten i industrin, som enligt statistiska centralbyrån var cirka 4 procent från juli 1999 till samma period i år.

VVS-yrkena toppar löneligan i branschen med sina ackordslöner. Men ackordsandelen är låg i VVS-yrkena. När tidlönerna räknas in halkar VVS-grupperna nedåt i byggbranschens löneliga. Under 1999 var deras genomsnittsförtjänst och löneutvecklingstakt lägre än till exempel betongarbetare, träarbetare och elektriker.

I gruppen trä-, betongarbetare och murare, TBM-gruppen, finns två tendenser i lönestatistiken för tredje kvartalet. Dels växer löneklyftan mellan ackordsarbetare i olika delar av landet och dels ökar gapet mellan tid- och ackordslön.
Nu skiljer det nästan 20 kronor per timme i genomsnittlig ackordsförtjänst mellan Stockholm i toppen och Gotland i botten. Förra kvartalet var skillnaden mellan topp och botten 16 kronor per timme.

I Stockholm tjänade ackordsarbetare under tredje kvartalet nästan 20 kronor mer per timme i genomsnitt än tidlönearbetare. Förra kvartalet var skillnaden mellan tidlön och ackordslön 17 kronor per timme.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skillnad växer mellan tid- och ackordslön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig