info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skatteplanering på sjukhusbygge

Bolag bakom byggandet av Nya Karolinska sjukhuset, NKS, i Solna ägnar sig åt avancerad skatteplanering. Uppgifterna framkom i gårdagens Uppdrag Granskning.

Kontraktet för byggandet av sjukhuset är värt minst 52 miljarder kronor och uppdraget gick 2010 till Swedish Hospital Partners, SHP, ett bolag som byggjätten Skanska och brittiska investmentbolaget Innisfree står bakom. SHP ska stå för finansiering och underhåll i flera decennier framöver.
Enligt Uppdrag Gransknings uppgifter har Innisfree dock gjort ett upplägg med en avancerad skatteplanering tillsammans med Pricewaterhouse Coopers, PWC. Detta har blivit offentligt genom en läcka från PWC av hemliga dokument med skatteupplägg, omfattande 340 bolag i hela världen. Flera av dem är svenska.

Luxemburg

Enligt Uppdrag Granskning visar dokumenten bland annat upplägget då det gäller NKS. Förenklat ska ägarna via flera dotterbolag låna ut drygt en miljard kronor till sig själva. Skanskas del kommer från svenska bolag, medan pengarna från Innisfree inte kommer från Storbritannien utan från bolag i Luxemburg. Ett land som är känt som ett skatteparadis. Upplägget ska vara att bolagen i Luxemburg lånar ut pengar till SHP, som betalar en ränta på nio procent. Detta ska ske fram till 2039. På det sättet skulle, enligt programmet, den beskattningsbara vinsten minska i Sverige och pengarna flyttas till Luxemburg. Det är oklart hur mycket skatt som skulle betalats i Sverige utan detta upplägg, men uppgifter talar enligt inslaget om hundratals miljoner kronor

Lägger ansvaret på partnern

Innisfree valde att inte kommentera uppgifterna i programmet. Skanska tillbakavisar att företaget skulle ha gjort något fel och hänvisar till att Innisfree gjort det här upplägget.
Enligt Skanskas representant Hans Biörck som var finansdirektör då kontraktet om bygget slöts är internlånen lagliga. Vidare säger Skanska att det till stora delar handlar om skattebefriade fonder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skatteplanering på sjukhusbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig