info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skattefusk inom byggbranschen

Var tredje byggföretag anser sig vara utsatt för osund konkurrens på grund av oseriösa aktörer. Det visar en undersökning som Skatteverket har gjort.

Skatteverket har gjort en undersökning om skattefelets utveckling mellan 2007-2012. Med skattefel menas skillnaden mellan den skatt som skulle ha blivit fastställd om alla redovisade alla verksamheter och transaktioner korrekt, och den skatt som fastställs efter Skatteverkets kontroller.

Var trejde byggföretag utsatt

Undersökningen visar att det totala skattefelet i Sverige minskar, men byggbranschen sticker ut som en bransch, där det fortfarande finns betydande problem än i andra branscher.
Var tredje byggföretag under 2013 anser sig vara utsatt för konkurrens från företag inom branschen som skattefuskar. Andelen har dock minskat sedan 2007, då det var 48 procent av byggföretagen som upplevde att de var utsatta för konkurrens.

Svarta löner förekommer

Inom hotell- och restaurang och transportbranschen är situationen ännu värre. Här upplever nästan hälften av företagen att de i stor utsträckning är utsatta för osund konkurrens.
Även på frågan om svarta löner förekommer i branschen svarar en fjärdedel av byggföretagen att det förekommer svarta löner, vilket är högre än för övriga branscher.
– Det är glädjande om den nedåtgående spiralen har brutits, men det återstår ett stort arbete att komma tillrätta med den svarta ekonomin i samhället generellt och i byggbranschen specifikt, säger Peter Löfgren, utvecklingschef i Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Oanmälda kontroller

För att komma till rätta med problemen vill Sveriges Byggindustrier bland annat att Skatteverket måste få moderna verktyg för att kunna göra oanmälda kontroller, en lag om närvaroliggare, en redovisning av arbetsgivaravgift på individnivå och en lag anmälningsplikt för utländska företag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skattefusk inom byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig