info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skärpta regler om fallskydd

Arbete från stege förbjuds, ställningsbyggen måste avgränsas och regler införs för reparbete. Det innebär förändringar av fallskyddsregler som införs från årsskiftet.

Tre av arbetsmiljöverkets föreskrifter om fallskydd förändras den 1 januari 2005. Det är ställningsföreskriften och föreskrifterna om stegar och om användning av arbetsutrustning som skärps på flera punkter.
De nya reglerna i ställningsföreskriften innebär bland annat att varje ställningsbygge måste förberedas i en plan och att platsen för en ställning måste avgränsas under byggande, vid förändring och vid rivning. Från den 1 juli 2006 måste alla som bygger, ändrar eller monterar ner en ställning ha utbildning.

Stegar och arbetsbockar får från årsskiftet endast användas som tillträdesleder. Undantag accepteras bara för kortvarigt arbete och om riskerna är så små att annan utrustning inte är motiverad.
Reglerna om användning av arbetsutrustning tillförs regler för arbete hängande i rep. Reparbete har tidigare inte varit accepterat. Nu blir det okej, men bara med minst två linor. Föreskriften om arbetsutrustning skärps dessutom genom att krav införs på tillfällig skyddsutrustning då permanent skyddsanordning tas bort.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärpta regler om fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig