info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skärpta regler för F-skatt

Byggnads krävde hårdare kontroll av vem som ska få F-skattsedel. LO-kongressen sa ja till motionen. Nu är målet att spelreglerna ska bli tydligare.

LO-kongressen är inne på slutspurten. I dag ska bland annat LO-samordningens framtid diskuteras och så ska statsminister Stefan Löfven hålla tal.
Fler än 300 motioner behandlas under de fyra kongressendagarna. Byggnads är med sina 59 motioner ett av de flitigare förbunden när det gäller att skriva motioner. Slagna endast av Handels som lämnat in 85 motioner och av IF Metall med 81.

Hårdare krav på F-skattsedel

En av Byggnads motioner handlade om att kraven på vem som ska få F-skattsedel måste skärpas. Förbundet skriver i motionen att ”De falska egenföretagarna har uppstått för att kringgå kollektivavtalsmodellen. De arbetar under annans ledning, de följer strikta arbetstider, de tillhandahåller inget material och de har inga egna maskiner. De har inget anställningsskydd, de har sällan fullgoda försäkringar, ingen avtalad semester och får ingen pension”. Byggnads fick stöd av kongressen och LO kommer därför arbeta för att kraven på vem som får en F-skattsedel måste skärpas och att det måste bli tydligare vem som egentligen är arbetstagare respektive uppdragstagare.

Förändringar av LAS

En het fråga under helgen var den om allmän visstid. LO:s ledning och några av förbunden, bland annat Byggnads, ville arbeta för att få bort de otrygga visstidsanställningarna genom förhandlingar mellan parterna och genom avtal. Men ombuden valde en annan linje då kongressen beslutade att LO framöver ska försöka få bort allmän visstid ur lagen om anställningsskydd – LAS.
Andra beslut som fattats under helgen är att LO ska verka för att fackliga förtroendeuppdrag ska kunna ligga till grund för a-kasseersättning om man blir arbetslös. Dessutom ska fackliga förtroendeuppdrag kunna tillgodoräknas när den sjukpenningsgrundade inkomsten i socialförsäkringen bestäms.
Vidare ska LO driva på för en individualisering av föräldraförsäkringen. Målet är att hälften av dagarna är bundna till vardera föräldern. En motivering till beslutet var att LO inte kan acceptera en föräldraförsäkring som bidrar till att kvinnor får sämre villkor, löner och karriärmöjligheter än män.
Det har även fattats beslut om att LO ska arbeta för att stärka arbetslöshetsförsäkringen. Konkret ska LO jobba för att det införs en enhetlig ersättningsnivå under hela arbetslöshetstiden, att taket för högsta ersättning höjs, samt att 75-dagarsregeln i a-kassan tas bort.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärpta regler för F-skatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig