info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skärpt kontroll av dålig byggmiljö

Arbetsmiljöverkets distrikt skärper kontrollen av området bygg och anläggning. Orsaken är att man vill komma tillrätta med de höga sjuktalen.

Ofta är den höga sjukfrånvaron ett resultat av dålig arbetsmiljö och därför har arbetsmiljöverket beslutat att öka kontrollen av sex yrkesområden åren 2004-2006. Förutom bygg- och anläggning gäller det hälso-och sjukvård, omsorg och sociala tjänster, skola, transport och trävaruindustri.

Att just byggbranschen valts ut beror på att den är en av de mest skadedrabbade i Sverige. Dålig ergonomi är ett av de största problemen.
Därför kommer arbetsmiljöverket att satsa extra på belastningsfrågor.
– Byggnadsarbetarna får ofta arbeta i trånga utrymmen och med tung manuell hantering av material. Byggtiderna är korta och det gör att arbetarna inte hinner med att använda sig av de hjälpmedel som finns, säger Per-Inge Persson, som är ansvarig inspektör för byggruppen i Örebro distrikt.

Andra prioriterade frågor inom bygg är projektering av byggjobben, att få bukt med fallolyckorna och stress. Det är upp till varje distrikt att självt utforma tillsynen mot respektive område.
I Örebro kommer vi att lägga resurser på flera områden. Bland annat på fallolyckor och stressen för platschefer, samt tung manuell hantering i samband med ombyggnadsarbeten, säger Per-Inge Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärpt kontroll av dålig byggmiljö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig