info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskatid till volontärarbete

Elin Coleman är projektledare för Skanskas nya volontärprogram. I projektet ska byggnadsarbetare, på arbetstid, till exempel kunna spela fotboll med nyanlända barn eller hjälpa till med simskola.

Skanska har fattat beslut om att anställda ska ha möjlighet att bli volontärer på arbetstid, varför?
– Våra medarbetare frågade i höstas, i samband med att många flyktingar kom hit till Sverige, vad Skanska gjorde för att hjälpa till och vad de själva kunde göra. Vi ville stötta engagemanget och själva bidra.
Vad innebär det att bli volontär ?
– Att man får åtta timmar per år av betald tid som man kan lägga på i huvudsak två organisationer, Röda Korset och Mentor. Detta är organisationer vars värderingar vi delar, som är vana att ta emot volontärer och som har ambitionen att växa i de delar av Sverige där vi har medarbetare.
Vad ska man kunna göra som volontär?
– Röda Korset har lite olika uppdrag, som att hjälpa till med läxhjälp, cykelskola, simskola och att träna svenska. Man kan också spela fotboll med nyanlända barn och unga. Verksamheten varierar mellan olika delar av landet.
Man kan också vara mentor i projektet, vad gör man då?
– Man kan vara jobbmentor. Då får man gå ut i skolor, träffa högstadieungdomar och berätta om sitt jobb och hur man hamnade där. Det ska inspirera unga till att studera vidare eller visa dem på olika möjligheter. Man kan också vara mentor till en ungdom, på ett sätt som innebär ett lite större engagemang, även på fritiden. Då matchas man ihop med en speciell person.
Kan både byggnadsarbetare och tjänstemän vara volontärer ?
– Ja, det riktar sig till alla som jobbar på Skanska. Vi är cirka 10 000 anställda i Sverige, så det är många arbetstimmar.
Vad hoppas du att projektet ska leda till?
– Att fler engagerar sig och att de även engagerar sig på sin fritid. Jag tror det gör att man växer som människa. Många nyanlända behöver till exempel kontakt med etablerade svenskar. Man kan få nya vänner från andra delar av världen.
Vad ska du själv göra?
– Jag har sagt att jag ska vara med på jobbmentor, så det är första steget. Men sedan hoppas jag prova på något hos Röda Korset också.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskatid till volontärarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig