info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskas uppförande prövas

Dammbygget i Peru kan bli det första konkreta testet på hur Skanskas uppförandekod tillämpas i praktiken.

Den 8 februari i år undertecknade Skanskas vd, Claes Björk, och bygginternationalens generalsekreterare, Ulf Asp, en så kallad uppförandekod.
Enligt den lovar Skanska bland annat att verka för att fackliga rättigheter inte ställs åt sidan på Skanskas arbetsplatser.
– Vi ser fram mot att leva upp till det här avtalet, sade Skanskas vd, Claes Björk, när han undertecknade uppförandekoden.

Nu kräver fack och politiker i Peru att Skanskas uppförande på dammbygget i Anderna prövas.
– En internationell kommission med representanter från internationalen och från Byggnads i Sverige skulle på plats kunna konstatera hur Skanska har levt upp till sin uppförandekod, säger Carlos Mejias, på organisationen Plades i Lima.

Den fackliga bygginternationalen har inte fått någon anmälan mot Skanska om händelserna i Peru. Men Anita Normark på internationalen säger att frågan ändå kommer att tas upp inom kort.
– Vi har bett vårt regionkontor att ta fram fakta och vi har mycket bra kontakter med facket i Peru, trots att de inte är medlemmar i internationalen, säger hon.

Efter faktainsamlingen kommer IBTU att ta upp frågan i övervakningsgruppen, som består av representanter från Skanska och IBTU.
– Visar det sig att uppgifterna är korrekta så har vi inga andra möjligheter att straffa Skanska än att ge offentlighet åt uppgifterna. Men det brukar vara en verkningsfull metod, säger Anita Normark.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskas uppförande prövas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig