info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskamontörer ilskna på avtalsbyte

Montörerna på Skanska inneklimat är förbannde. De har blivit överflyttade från Metalls till Byggnads avtal. Ett riktigt nerköp anser de och kräver nu en förklaring.

I februari i år skrevs ventilationsmontörerna på Skanska inneklimat över, från Metalls till Byggnads avtal.
Hade montörerna själva fått bestämma hade det aldrig hänt. Åtminstone inte med de villkor som gäller. Över 40 montörer har skrivit på en protestlista mot överflyttningen.

Missnöjet gäller framför allt arbetstidsförkortningen. På Metalls avtal hade montörerna nästan nio dagars förkortning. Nu får de bara tre eller fyra, beroende på vilken veckodag nationaldagen infaller.
Och den ekonomiska kompensationen de fått för bortfallet av minst fem dagar räcker inte, oavsett hur man räknar anser montörerna.
– Vi har betalt en tia och fått en femma. I flera år har vi avstått löneökningar för att få arbetstidsförkortning. Ska vi behöva betala en gång till? frågar sig Roger Wendel, ventilationsmontör på Skanska i Växjö.

Förutom protestlistan, har montörerna nu krävt ett möte med Byggnads och Metalls representanter. Ett möte som hålls tisdagen den 21 oktober i Växjö.
– De får visa hur de räknat för att vi ska kompenseras fullt ut. Kan de inte det tänker jag begära urträdespappar. Jag har tappat förtroende för facket, säger Roger Wendel.
Rolf Levin är den ombudsman på Byggnads som undertecknat avtalet. Vi har flera gånger sökt honom för kommentar, utan att lyckas nå honom.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskamontörer ilskna på avtalsbyte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig