info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskachefer frias

Försäkringsbolagen If och Länsförsäkringar krävde Skanska på 124 miljoner kronor för branden i Malmö. Men när huvudvittnet ändrade sin historia rasade hela åtalet samman.

Sent på kvällen den 26 november 2007 börjar det brinna i kvarteret Potatisåkern i Malmö. Brandmän från 14 brandstationer kämpar mot lågorna men branden totalförstör 80 lägenheter. Mer än ett års renovering krävdes innan familjerna som bodde i kvarteret kunde flytta tillbaka. Kostnaderna blev förstås skyhöga.
Den efterföljande brottsutredningen visade att branden orsakades av ett byggfel. Skorstensröret var inte försett med ett brandisolerande schakt och höll inte minimiavstånden till brännbara träreglar.
Och det är här Skanska kommer in.

Ändrade sin historia

Åtalet har nästan helt byggt på ett huvudvittne, en sotare som besiktigade den felmonterade skorstenen. I polisförhör har mannen hävdat att han hade berättat för de tre Skanskacheferna hur skorstenen skulle dras och sen, när det blev fel, protesterat. Men i tingsrätten ändrade han sig.
– Det är stadsbyggnadskontoret som bestämmer, där har man full rätt att köra över en sotare, sade mannen enligt Sydsvenskan.
Dessutom visade det sig att sotaren inte heller var säker på vilken av de två huslängorna han egentligen hade kontrollerat skorstenen på. Det fick åklagaren Bo Birgerson att lägga ner hela åtalet mot Skanskacheferna under pågående rättegång.
– Det är skamligt hur det har gått till. Man skulle ha lagt ner detta för flera år sedan, sade en av Skanskas högsta chefer till Sydsvenskan utanför rättssalen.
Kvar som misstänkt för branden finns nu bara en hög chef vid kommunala Sotarna i Malmö.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskachefer frias

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig