info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskachef medger misstag i Hallandsåsen

Skanska blev lurade att använda Rhoca Gil som om det vore ofarligt och tvingades att använda det akrylamidbaserade medlet. Det är de åtalade chefernas försvar.

Den franska kemi- och läkemedelsjätten Rhône Poulenc lurade alla att tro att Rhoca Gil var ofarligt så fort den farliga beståndsdelen blandats med vatten. Därför blev den enda säkerhetsåtgärden att blanda solution 1, som innehöll akrylamid, med vatten utomhus.
– Jag är åtalad för att jag varit godtrogen. I min värld är det inte brottsligt att bli lurad. Det är den som luras som bör straffas, sade Henrik Ivarsson i Ängelholms tingsrätt på måndagen. Ivarsson var produktionschef på projekt Hallandsås och är nu åtalad för arbetsmiljöbrott.

På några punkter medgav Ivarsson fel. Tunnelarbetarna på mellanslaget borde fått information om medlet innan de började injektera det, efter semestern 1997. Och rapporteringen om en olycka då en dunk med solution 1 sprang läck nådde inte produktionschefen förrän efter två veckor. Det var två misstag i en annars mycket väl fungerande och högt kvalificerad organisation.
Ivarssons och Jan Stattins, avdelningschefen som står åtalad för miljöbrott, försvar har gemensamma huvuddrag. De hävdar båda att besluten att använda Rhoca Gil togs av Banverket och att medlets egenskaper var helt andra än de som redovisades av Rhône Poulenc.

Uppgifterna i flera av tunnelarbetarnas vittnesmål ifrågasätts av de åtalade cheferna och av Skanska. Framför allt gäller det informationen. Flera tunnelarbetare har berättat att de inte fått någon information.
Enligt Ivarsson har alla haft tillgång till information på flera olika sätt. Han menar att han inte kunnat kontrollera att alla också tagit del av informationen.
– De är proffs, inte barn. I en sådan här organisation måste vi lita på varandra, sade Ivarsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskachef medger misstag i Hallandsåsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig